„Aš sukūriau kosmetiką, kurią naudodami džiaugiasi dešimtys tūkstančių žmonių Lietuvoje ir visame pasaulyje. Šie drauge su MANILLA padeda saugoti gamtą, kurti sąmoningą bendruomenę, įkvėpti kitus tikėti savimi, jog jie gali geriau ir daugiau. Visi mes esame savo gyvenimo kūrėjais, todėl turime prisiimti atsakomybę, o tai yra MANO ir MŪSŲ visų misija.“ - Rūta Merkytė

Hialurono rūgštis – kas tai?

Dažnai kosmetikos pasaulyje girdimas ingredientas – hialurono rūgštis. Visgi, kas yra hialurono rūgštis ir kokia jos nauda ne tik odai, bet ir žmogaus organizmui. Taip pat, su kokiais kitais ingredientais dera hialurono rūgštis?

Skaityti daugiau →

Slenka plaukai – ką daryti?

Plaukų slinkimas yra viena opiausių problemų tiek moterims, tiek vyrams. Dažnai ši problema verčia ieškoti įvairių priemonių – šampūnų, kondicionierių, ampulių ar vitaminų nuo plaukų slinkimo. Visgi, kodėl slenka plaukai ir kaip reikėtų prižiūrėti plaukus, jog jie būtų sveiki ir stiprūs?

Plaukų slinkimo priežastys

Plaukai turi savo gyvavimo ciklą, kurį sudaro kelios fazės: aktyvaus augimo, ramybės ir kritimo. Pirmoji, augimo fazė trunka nuo 2 iki 6 metų. Ramybės fazė trunka apie 4 mėnesius, o plaukui atsiskyrus nuo folikulo, po juo pradeda augti naujas plaukas, kuris tarsi išstumia besiilsintį.

Dėl šios priežasties normaliomis sąlygomis per dieną gali išslinkti apie 100–200 plaukų. Visgi, stiprų plaukų slinkimą gali lemti keletas priežasčių:

  • drastiškos dietos, žymus svorio sumažėjimas bei geležies ar vitaminų B12 ir D trūkumas;
  • plaukai dažnai slenka dėl streso, įtampos bei miego trūkumo – šie veiksniai sukelia disbalansą, tad organizmui tenka sutelkti visus savo išteklius būtent padėti išgyventi sunkųjį laikotarpį.
  • Plaukų slinkimas po gimdymo paprastai pastebimas praėjus 1–6 mėnesiams, retesniais atvejais slinkimas tęsiasi net iki 18 mėnesių. Visgi, užtikrinus pakankamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį organizme, ši būklė vėliau praeina savaime.
  • Hormoniniai pokyčiai ir endokrininės ligos.
  • Kai kurie vaistai, lemiantys organizmo pokyčius, taip pat gali sukelti didesnį plaukų slinkimą. Dažniausiai tokį neigiamą poveikį gali sukelti antidepresantai, kai kurios kontraceptinės tabletės bei spaudimą mažinantys vaistai.
  • Įvairios ūminės ir infekcinės ligos. Dažnai pastebima, jog plaukai pradėjo slinkti persirgus COVID-19 virusu. Literatūros šaltiniuose teigiama, jog persirgus COVID-19 padidėjęs plaukų slinkimas gali išlikti iki 6–9 mėnesių.
  • Ilgai veikiantys tiesioginiai saulės spinduliai taip pat gali pažeisti plauko folikulus ir taip paskatinti didesnį plaukų slinkimą.
  • Netinkama plaukų priežiūra: karšta plaukų džiovintuvo oro srovė, nuolatinis plaukų tiesinimas, dažnas plaukų šviesinimas bei dažymas, nuolat itin tvirtai į viršų surišami plaukai arba tiesiog nekokybiška kosmetika gali paskatinti plaukų slinkimą bei lūžinėjimą. 

Sezoninis plaukų slinkimas

Dažnai pastebima, jog plaukai pradeda labiau slinkti rudenį, tačiau kodėl taip vyksta? 

Nėra mokslinio paaiškinimo, kodėl rudenį slenka daugiau plaukų nei kitais metų laikais, tačiau yra keletas teorijų. Kai kurie ekspertai mano, kad vasarą žmogui reikia daugiau plaukų, siekiant apsisaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, o rudens pradžioje jie pradeda slinkti.

Kiti sako, kad plaukų slinkimą skatina po vasaros patiriamas stresas. Dar kiti netgi teigia, kad saulės šviesos trūkumas rudenį veikia hormonus, turinčius įtakos plaukų augimui. Visgi, tai yra galimi plaukų slinkimo rudenį paaiškinimai, tačiau nė vienas iš jų nėra moksliškai pagrįstas.

Kaip sustiprinti plaukus?

Vitaminai plaukams

Visų pirma, norint džiaugtis sveikais ir stipriais plaukais, svarbu pasirūpinti savo organizmu ir aprūpinti jį svarbiausiomis medžiagomis. Pagrindiniai vitaminai nuo plaukų slinkimo:

  • vitaminas A – dalyvauja reguliuojant plaukų augimo fazės. Visgi, per didelis jo kiekis kaip tik sukelia plaukų slinkimą;
  • biotinas (Vitaminas B7) – saugo plaukus nuo sausėjimo, didina jų atsparumą ir palaiko augimą;
  • vitaminas C – stiprina imuninę sistemą, dalyvauja kolageno sintezėje, yra svarbus geležies įsisavinimo procesuose, kurios trūkumas dažnai sukelia plaukų slinkimą;
  • vitaminas E – pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, apsaugo plauko folikulą nuo oksidacinio streso, taip leisdamas išvengti plaukų silpnėjimo;
  • folio rūgštis – padeda palaikyti normalią kraujodarą, kuri daro įtaką plauko augimui.

Tinkamos plaukų priežiūros žingsniai

Viena iš sveikų ir stiprių plaukų priežasčių – tinkama jų priežiūra, leidžianti apsaugoti plaukus ir išlaikyti išpuoselėtus plaukų galiukus.

1. Galvos plovimas

Pirmiausia, svarbu pasirūpinti sveika skalpo būkle. Tai yra pagrindas ir beveik visų plaukų problemų sprendimas. 

Rinkitės priemones su kokybiškais ir plauką bei galvos odą atstatančiais ingredientais. Tokie šampūnai dažnai būna iš ekologiškų ir natūralių ingredientų, be pridėtinių, odą dirginančių medžiagų. 

Pradėjus naudoti tokio tipo šampūną, gali būti juntamas pirminis diskomfortas. Tokia priemonė labiau maitina, puoselėja plaukus ir net suteikia apimties, o tai neretai lemia padidėjusį plaukų riebalavimąsi. Pirmosiomis naudojimo savaitėmis gali atrodyti, tarsi plaukai ne visiškai švarūs. Tai normalu, šis pojūtis dingsta maždaug per 2 savaites, plaukams pripratus prie naujos natūralios priemonės.

Kaip teisingai plauti galvą?

  1. Galvos odą gerai sudrėkinama drungnu, ne per karštu, bet ir ne šaltu vandeniu. Ši procedūra gali trukti 3-4 min
  2. Vienu kartu ant galvos dedamas mažas 10–20 ct monetos dydžio šampūno kiekis
  3. Šampūnas įmasažuojamas į galvos odą ir vėliau gerai nuskalaujamas. Ši procedūra turėtų būti kartojama du kartus. Jei plaunama rečiau arba naudojama daug plaukų formavimo priemonių, šią procedūrą reikia kartoti 3-4 k. 

Pirmą kartą šampūnas beveik visai neputos – taip ir turi būti. Paskutinis plovimo kartas yra tada, kai nuo mažo kiekio šampūnas putoja lengva ir puria puta.

Svarbu! Neįmanoma šampūno tinkamai išplauti, jei uždedame jo vieną kartą ir daug. Tokiu atveju šampūnas tik prasiskiedžia vandeniu, nesuputoja ir nepanaudotas lieka ant plaukų ir odos. Neišplautas šampūnas palieka plaukus greit besiveliančius, matinius ir greit susiriebaluojančius.

Kaip dažnai reikia plauti galvą?

Šiais laikais yra įprasta trinkti plaukus kasdien, o tai yra susiję su įpročiu ir švaros pojūčiu bei gaivumo poreikiu kiekvieną dieną. Visgi, fiziologiškai tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. 

Galvos skalpo išskiriamas sebumas yra skirtas plaukų folikulų apsaugai nuo išorinių pažeidimų bei plaukų maitinimui ir tai yra natūralus fiziologinis mūsų organizmo procesas. Plaunant plaukus kasdien, pašalinamas apsauginis riebalinis sluoksnis ir taip pašalinama plaukų folikulų apsaugą. Dėl to plaukai pradeda silpnėti ir tampa nebe tokie gyvybingi. 

Rekomenduojama plaukus trinkti kas 2–3 dienas, leidžiant plaukui pačiam apsisaugoti.

Neikite miegoti šlapiais plaukais!

Šlapi plaukai lengviau skilinėja ir trupa, o nuo plaukų sušlapusi pagalvė ir pakilusi kūno temperatūra nakties metu sukuria daug geresnes sąlygas nei įprastai bakterijų dauginimuisi. Toks pagalvės užvalkalas skatina infekcijų atsiradimą galvos odoje, o dėl to gali pradėti ir labiau niežėti skalpą, atsirasti pleiskanų. Norint to išvengti, būtina plaukus išdžiovinti prieš miegą.

2. Plaukų kondicionierius ir kaukės

Antras ypatingai svarbus ir plaukus apsaugoti padėsiantis žingsnis – balzamo (kondicionieriaus) ir kaukės naudojimas. Naudojant kondicionierių, uždaromi plaukų žvyneliai, po to kai šampūnas atidarė ir išvalė. Neatlikus šio žingsnio, plaukai lieka pasisiaušę, neapsaugoti, pakelti žvyneliai kimba vieni prie kitų, plaukai greičiau nušiursta ir nutrupa. 

Svarbu kas kartą plaunant naudoti kondicionierių bei bent kas 4–5 plovimą naudoti plaukų kaukę. Kaukė suteikia stipresnį plauko apsaugos efektą ir yra naudojama tada, kai plaukams galima skirti daugiau laiko, nei kasdien.

3. Galvos masažas – efektyvus būdas stabdantis slinkimą

2016 m. Japonijoje atlikti tyrimai pateikia įrodymus, kad pastovus galvos odos masažas tegiamai veikia galvos būklę ir efektyviai sumažina plaukų slinkimą. 

Viskas labai paprasta – mechaniškai, masažo būdu, stimuliuojant galvos odą suaktyvinama kraujo cirkuliacija, gerėja medžiagų apykaita galvos odoje. Tyrimų rezultatai rodo, kad po 24 savaičių nuolatinio masažo atlikimo, pastebimai pagerėjo plaukų apimtis ir tankumas.

Pačiame straipsnyje teigiama, kad toks masažas gali tapti lengvu, natūraliu ir kiekvienam prieinamu būdu norint išvengti plaukų slinkimo.

Dažnai užduodami klausimai apie plaukų slinkimą

Ar plaukų riebalavimasis gali sukelti plaukų slinkimą?

Besiriebaluojanti galvos oda dažnai asocijuojama su plaukų slinkimu. Pernelyg didelis sebumo išskyrimas gali būti uždegiminių procesų ženklas arba skalpo pažeidimo bei infekcijos. Būtent kai plaukų folikulai yra sudirginti uždegimų, plaukų augimas sulėtėja ir jie auga struktūriškai silpnesni. Norint tai pakeisti, reikia atstatyti galvos odos pusiausvyrą, o sumažinus odos uždegimus pranyks ir plaukų slinkimas bei perdėtas riebalavimasis.

Taigi, jei plaukai riebaluojasi pirmiausia svarbu pasirūpinti sveika ir subalansuota skalpo mikroflora, kurios disbalansas gali lemti ir aknės požymių atsiradimą ant veido odos.

Pagrindinis patarimas toms, kurios turi banguotus, garbanotus plaukus ir skundžiasi riebaluotomis šaknimis bei sausais galais – dažniau šukuoti plaukus.Taip ant šaknų susikaupęs sebumas bus tolygiai paskirstytas ant galvos odos ir plaukų galiukų.

Koks yra saulės poveikis plaukams?

Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad plaukų slinkimas gali pasireikšti kaip simptomas, pranešantis apie vitamino D trūkumą žmogaus organizme. Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulė, deja, tiesioginiai saulės spinduliai gali išsausinti, pažeisti plaukus. 

Visgi, pastebėta, kad daug efektyvesnis ir neturintis tokių pašalinių veiksnių vitamino D gavimo būdas yra geriant specializuotus papildus arba valgant maistą, kuriame gausu šio vitamino. Tam pritaria ir tarptautinės dermatologų asociacijos, kurios vitamino D atsargas rekomenduoja atstatyti vengiant tiesioginių saulės spindulių, tačiau vartojant maisto produktus, kuriuose gausu vitamino D bei papildus, o leidžiant laiką saulėje apsaugoti plaukus su skarele ar skrybėle.

Rūkymas ir plaukų slinkimas – ar tai susiję?

Nikotinas siaurina ir mažina kraujagysles, todėl yra sulėtinama ir medžiagų apykaita, o tai pristabdo ir plaukų augimo procesus, tad jie auga silpnesni ir retesni. Moksliniuose straipsniuose pabrėžiama, kad būtent sveikos kraujagyslės galvos odoje lemia greitesnį ir tankesnių plaukų augimą. Tiek paprastos, tiek elektroninės cigaretės, kuriose matomi panašūs nikotino kiekiai, plaukų būklę veikia neigiamai ir gali daryti didelę įtaką jų slinkimui.

Ar plaukų dažymas gali sukelti plaukų slinkimą?

Siekiant plaukui suteikti kitą spalvą, pasitelkiami stiprios cheminės medžiagos, kurios atveria plauko žvynelį. Jei dažymas atliktas neteisingai arba pokyčiai labai staigūs ir stiprūs, plaukas yra stipriai pažeidžiamas ir sužalojamas. Jis išsausėja ir pradeda trupėti, o tai yra painiojama su plaukų slinkimu. Pats plaukų dažymas tiesiogiai slinkimo nesukelia, tačiau, žinoma, jei stiprūs dažai pažeidžia skalpo būklę, gali pasireikšti ir plaukų slinkimas.







Skaityti daugiau →

Kas yra niacinamidas?

Niacinamidas – kas tai?

Niacinamidas yra vitamino B3 rūšis, vienas iš aštuonių B grupės vitaminų, kurie palaiko daugelį sveikatos aspektų. Niacinamidas yra antioksidantas. Nepaisant pavadinimų panašumo, niacinamidas nėra tas pats, kas niacinas. Tai dvi skirtingos vitamino B3 rūšys.

Ką daro niacinamidas?

Daugelyje šaltinių teigiama, jog niacinamidas gali padėti sukurti odos baltymus ir sulaikyti drėgmę, siekiant išvengti aplinkos daromos žalos, tačiau šis elementas turi ir daugiau aprašomų privalumų.

Niacinamidas yra universalus odos priežiūros ingredientas. Įvairių šaltinių teigimu, niacinamidas padeda susidaryti keratinui – baltymui, kuris palaiko odos sveikatą. Taip pat įrodyta, kad dėl jo oda tampa stipresnė, lygesnė ir šviesesnė.

Be to, dažnai niacinamidas naudojamas spuogams gydyti bei gali padėti maitinti ir apsaugoti odą, ypač kai jis naudojamas kartu su kitais produktais, pavyzdžiui, retinoliu. Tai stipri maistinė medžiaga, kuri retai sukelia neigiamą poveikį.

Niacinamido nauda odai

1.Didina odos drėgmę

Niacinamidas gali sustiprinti keramidų (lipidų) barjero, kuris savo ruožtu padeda išlaikyti drėgmę, funkciją. Tai padeda sulaikyti drėgmę ir nepraleisti teršalų ar kitų galimų dirgiklių, todėl oda tampa labiau sudrėkinta ir mažiau jautri. Tai naudinga visų tipų odai, ypač turint brandžią odą.

2. Ramina paraudimus

Įrodyta, kad niacinamidas mažina uždegimus, todėl gali padėti numalšinti odos paraudimą, sukeltą tokių ligų kaip aknė ar rožinė. Jis taip pat gali nuraminti odos sudirgimus, kuriuos sukelia stiprūs šveitikliai, pavyzdžiui, retinolis ar glikolio rūgštis.

3. Reguliuoja riebalų kiekį.

Drėgmės sulaikymo privalumai naudingi ne tik tiems, kurie turi sausą odos tipą. Niacinamidas taip pat gali padėti reguliuoti riebalų kiekį, kurį gamina riebalinės liaukos, ir neleisti liaukoms persistengti.

4. Gali sumažinti porų atsiradimą

Padėdamas išlaikyti odą lygią, sudrėkintą ir švarią, niacinamidas gali patobulinti porų išvaizdą. 

5. Mažina spuogus

Niacinamidas gali būti naudingas sergant sunkia akne. Naudojant Niacinamidą, ilgainiui gali sumažėti pažeidimų ir pagerėti odos tekstūra.

6.Apsaugo nuo oksidacinio streso

Niacinamidas padeda kurti odos ląsteles ir kartu apsaugo jas nuo aplinkos poveikio, pavyzdžiui, saulės spindulių, taršos ir toksinų.

7. Padeda sumažinti odos pigmentaciją

Niacinamidas yra dermatologų patvirtinta priemonė, padedanti skaistinti odą. Kai kurie tyrimai rodo, jog odos priežiūros priemonės su 5 % niacinamido taip pat gali padėti pašviesinti tamsias dėmes. Nauda buvo pastebėta po 4 savaičių, bet ne ilgiau kaip po 2 mėnesių.

Vieno nedidelio tyrimo metu odos šviesinimui naudotas retinolio ir niacinamido derinys sumažino tamsias dėmes ir smulkias raukšleles. Šių ingredientų tandemas taip pat pagerino odos spindesį ir tekstūrą.

8. Gali mažinti raukšles ir smulkias linijas

Vitamino B3 antioksidacinės savybės gali padėti apsaugoti odą ir leisti jai lengviau atsigauti nuo pažeidimų, atsiradusių dėl tokių veiksnių kaip senėjimas, saulė ar stresas. Kai kurie tyrimai parodė, kad vietiškai vartojamas niacinamidas gali padėti sumažinti smulkias linijas ir raukšles, taip pat odos paburkimą.

Niacinamidas odos priežiūros rutinoje

Niacinamido serumą ar kremą su šiuo ingredientu galima naudoti 1-2 kartus per dieną po švelnaus valymo, atliekant įprastą odos priežiūros procedūrą. Siekiant, jog niacinamidas būtų kuo veiksmingesnis, svarbu jį naudoti po drėkinamojo kremo. Taip pat galima derinti niacinamido serumą su drėkinamuoju kremu ir tepti kartu ant veido, kaklo ir dekoltė odos.

Niacinamido naudojimas

Daugumos odos priežiūros priemonių sudėtyje yra 5 % niacinamido arba mažiau, tačiau jo kiekis gali skirtis. Turint jautrią odą, rekomenduojama pradėti pamažu nuo mažos niacinamido koncentracijos. 

Kilus klausimams, kaip naudoti niacinamidą, arba turint abejonių dėl galimo šalutinio poveikio rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju arba užsiregistruoti nemokamai video konsultacijai su profesionaliu MANILLA kosmetologu.

Niacinamido suderinamumas su kitais ingredientais

Dažnai naudinga niacinamidą derinti su kitais odos priežiūros produktais, siekiant dar geresnio efekto. Norint sumažinti odos senėjimo požymius, niacinamidas derinamas su vitaminu C, o siekiant išskirtinio drėkinamojo efekto, niacinamidas naudojamas kartu su keramidais.

Niacinamidas taip pat puikiai dera su:

 

Šaltiniai:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/ 
  2. https://www.komen.org/breast-cancer/survivorship/complementary-therapies/niacinamide/
  3. https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
  4. https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/
  5. https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/
Skaityti daugiau →

Veido kaukės – skubi pagalba odai.

 

Skaityti daugiau →

Retinolis vs. Bakučiolis

Senstanti ir nuolat veikiama saulės oda plonėja, praranda elastingumą, atsiranda raukšlių, ryškėja odos pigmentacija ir tekstūros nelygumai. Šiuo metu, kaip prevencinė ar gydomoji priemonė, daugiausia naudojami retinoidai. Vis dėlto, jų stiprus šalutinis poveikis odai pasireiškia dažnai ir yra plačiai aprašytas literatūroje.

Kas yra retinolis?

Retinolis yra viena iš vitamino A formų. Tai sintetinis ingredientas, kuris dažniausiai yra naudojamas brandžios odos problemoms spręsti.

Retinolio poveikis veido odai

Nors retinolis (vitaminas A) laikomas aukso standartu, kai kalbama apie odos senėjimo, fotosenėjimo procesų lėtinimą, šį sintetinį ingredientą patartina naudoti atsargiai, vengti paakių odos ir prie jo poveikio odą pratinti palaipsniui.

Dažniausiai pasireiškiantys retinolio sukeliami šalutiniai poveikiai odai yra:

  • niežėjimas;
  • odos paraudimai;
  • lupimasis;
  • perštėjimas;
  • deginimas;
  • jautrumas. 

Dėl jautrumo saulei, siekiant išvengti nepageidaujamų odos reakcijų, produktus su retinoliu rekomenduojama naudoti tik vakare ir vengti tepti ant odos aplink akis. Taip pat, rekomenduojama vengti retinolį naudoti kartu su vitaminu C ir AHA, BHA bei kitomis rūgštimis ir peptidais. 

Retinolio alternatyva laikomas bakučiolis

Inovatyvaus ingrediento bakučiolio populiarumas išaugo sąlyginai neseniai, pasirodžius tarptautinio mokslinio žurnalo publikacijai, kurioje buvo aprašyta bakučiolio nauda odai ir prilyginta aukso standartu laikomo retinolio (vit. A) naudai. Nepaisant struktūrinių panašumų stokos, dėl mažos molekulinės masės ir panašaus veikimo būdo bei poveikio, bakučiolis yra pripažintas „funkciniu retinolio analogu“.

Kas yra bakučiolis?

Bakučiolis yra išgrynintas meroterpeno fenolis, daugiausia randamas Indijos augalo Psoralea corylifolia (Babchi) sėklose, bet taip pat yra ir kituose augaliniuose šaltiniuose (Psoralea glandulosa, Pimelea drupaceae, Ulmus davidiana, Otholobium pubes ir Piper longum). 

Bakučiolio poveikis odai

Remiantis 2014 m. atliktais tyrimais, buvo nustatyta, kad, nepaisant struktūrinio panašumo trūkumo, bakučiolis yra funkcinė alternatyva retinoidams. Tyrimų metu bakučiolis buvo lyginamas su retinoliu ir jo dariniais pagal biologinį aktyvumą ir buvo pastebėtas panašus abiejų ingredientų poveikis.


Tyrimo metu buvo tiriamas galimas odos priežiūros kremo, kurio sudėtyje yra bakučiolio, poveikis. Po 12 savaičių priemonės naudojimo pagerėjo veido kontūrai, sumažėjo raukšlių skaičius, oda tapo elastingesnė ir stangresnė. Taip pat buvo pastebėta teigiama įtaka pigmentacijai ir fotosenėjimui. Svarbu tai, kad bakučiolis, skirtingai nei retinoidai, neparodė jokio šalutinio poveikio.

Bakučiolio ir retinolio poveikio palyginimas. Moksliniai tyrimai.

Siekiant išsiaiškinti bakučiolio ir retinolio poveikį odai, buvo atliktas mokslinis tyrimas. Jo metu palygintas bakučiolio ir retinolio klinikinis veiksmingumas ir šalutinis poveikis odai, gerinant bendrus odos senėjimo požymius. 12 savaičių trukmės tyrime dalyvavo 44 tiriamieji, kurie kasdien naudojo:

  1. 0,5 % bakučiolio kremą du kartus per dieną arba
  2. 0,5 % retinolio kremą kartą per dieną vakare. 

Po 0, 4, 8 ir 12 savaičių buvo analizuojamas naudotos priemonės poveikis tiriamųjų odai. 

Rezultatai: veido raukšles mažinantis poveikis

Tiek bakučiolis, tiek retinolis žymiai sumažino smulkių veido raukšlių plotą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad per 12 savaičių, nustatyti reikšmingi pokyčiai, lyginant su odos būkle tyrimo pradžioje. Tarp bakučiolio ir retinolio sumažinto smulkių veido raukšlių ploto didelio skirtumo nepastebėta.

Bakučiolio ir retinolio veido raukšles mažinantis poveikis

Rezultatai: odos pigmentacijos mažinimas

Pigmentacijos pokyčiai matuoti atliekant klinikinį įvertinimą, atsižvelgiant į pigmentacijos pažeistą paviršiaus plotą ir bendrą pigmento intensyvumą. Tyrimo metu per 12 savaičių bakučiolio grupės dalyvių hiperpigmentuotos odos situacija pagerėjo 59%, o retinolio – tik 44% (a pav.)

Bakučiolio ir retinolio poveikis. Odos pigmentacijos mažinimas

Rezultatai: neigiamas poveikis odai

Tyrimo metu, viso stebėjimo laikotarpiu retinolis sukėlė ženkliai stipresnį odos lupimąsi, nei bakučiolis.

Neigiamas retinolio ir bakučiolio poveikis odai. Odos pleiskanojimas, šerpetojimas

Taip pat, tyrimo metu retinolį naudojantys dalyviai pastebėjo juntamą odos niežėjimą, deginimą ir perštėjimą (a, b, c pav.), kurie beveik visiškai nebuvo pastebėti naudojant bakučiolį.

Neigiamas bakučiolio ir retinolio poveikis odai: niežėjimas, deginimas, perštėjimas. Bakučiolio ir retinolio palyginimas

Apibendrinant, tyrimas parodė, kad bakučiolis yra panašus į retinolį savo gebėjimu pagerinti fotosenėjimą ir yra geriau toleruojamas nei retinolis. Taigi, bakučiolis yra perspektyvi, labiau toleruotina retinolio alternatyva.

 

 

Šaltiniai:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947134/ 
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2020.1837813
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24471735/
  4. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/412795


Skaityti daugiau →
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
Manilla
DAUGIAU APIE MANILLA
ir jos įkūrėją gyd. Rūtą Merkytę
Registruokitės ir gaukite MANILLA naujienlaiškius apie geriausius mūsų pasiūlymus, nuolaidas, naujienas ir ne tik! Prenumeratos atsisakyti galėsite bet kuriuo metu.
Ką jums siūlome?

1. Nemokamas siuntimas LIETUVOJE nuo 20 EUR
2. Nemokamas siuntimas VISAME PASAULYJE nuo 100 EUR
3. NEMOKAMOS video konsultacijos
4. Odos tipo nustatymo testas
5. NEMOKAMI 3 mėginėliai perkant už 30 EUR