Kas yra odos DEHIDRATACIJA?

Kas yra odos DEHIDRATACIJA?


Gyd. R. Merkytė:

Kas yra odos dehidratacija? Nemalonius pojūčius panaikinti padės tinkami įpročiai bei priemonės.

Vanduo mūsų odai yra gyvybiškai svarbus. Nesunku pastebėti, kad tarp odos ir vandens – daugybė sąsajų, o dehidratacija yra viena iš jų. Puikiai žinome, kokį mūsų kūno kiekį sudaro vanduo, tačiau ne ką mažiau svarbus yra ir šio elemento kiekis odoje. Pasirodo, jo odoje yra apie 65 - 70 procentų. Dermoje bei epidermyje yra susikaupę didžiausi jo kiekiai, o viršutiniame odos epidermio – raginiame – sluoksnyje, kuris yra svarbus tuo, kad atsinaujina kas kelias dienas – vandens yra tik apie 15 procentų1. Tam, kad oda galėtų tinkamai atlikti savo funkcijas, būtina užtikrinti reikiamą drėgmės kiekį. Vis dėlto, taip yra ne visada, tad didelei daliai žmonių tenka susidurti su nemalonia pasekme – odos dehidratacija.

Įprasta manyti, kad ši problema kamuoja tik sausos odos savininkes. Vis dėlto, tai mitas: su odos dehidratacija susiduria įvairių odos tipų (riebios, sausos, mišrios, jautrios) savininkės. Kad jus aplankė nekviesta viešnia, pastebėti nesunku: oda išsausėja, tampa jautresnė nei įprastai, praranda švytėjimą, ima pleiskanoti, nusipraususi jaučiate diskomfortą, sausumo jausmą, tempimą. Tačiau tai dar ne viskas – pažeidžiamas apsauginis odos barjeras, todėl atsiveria kelias įvairioms bakterijoms, galinčioms sukelti uždegimą, paskatinti porų kimšimąsi. Ilgesnį laiką nesprendžiama problema sutrikdo kolageno gamybą bei odos atsinaujinimą, tad prarandamas elastingumas, daugėja raukšlių.

Šių nemalonių odos pokyčių galima išvengti tik tuo atveju, kai žinome, kodėl tai nutinka. Pati svarbiausia priežastis, kodėl atsiranda odos dehidratacija, yra per mažas išgeriamo vandens kiekis. Vis dėlto, be šios, pagrindinės priežasties, negalime nepaminėti ir kitų žalingą įtaką darančių veiksnių. Tai – netinkamos kosmetikos naudojimas, rūkymas arba buvimas prirūkytose patalpose, dideli kavos, stiprios arbatos, alkoholio ar energetinių gėrimų kiekiai, prasta mityba, vitaminų stoka, vaistų vartojimas ar staigūs temperatūrų pokyčiai, nekokybiškas miegas. Deja, tačiau išvardintų aplinkybių derinys yra dažnos šiuolaikinės dailiosios lyties atstovės kasdienybė.

Vis dėlto žinant, kaip nederėtų elgtis ir kaip keisti savo elgesį jau susidūrus su šia problema, pasekmės nebus skaudžios. Sakingai vartokite kavą ir stiprią arbatą, atsisakykite alkoholinių, energetinių gėrimų ir tabako gaminių, venkite daug saulės ir staigių temperatūros pasikeitimų, mėgaukitės kokybišku maistu, geru miegu, o svarbiausia – gerkite pakankamai vandens (primenu, kad per dieną jo reikėtų suvartoti 31 gramą kūno svorio kilogramui). Ir vėlgi – vien tik kasdienių įpročių keitimo nepakanka. Geriausiais pagalbininkais gali tapti profesionalų sukurtos priemonės, skirtos būtent jūsų odai.

Manilla NUDITUM linijos veido tonikas

Tai patikimas bei saugus būdas sudrėkinti, atgaivinti odą bei išsaugoti drėgmę, suteikti jai gaivų švytėjimą. Viena iš toniko sudedamųjų dalių yra ekologiškos alavijo sultys, pasižyminčios unikaliu sinergetiniu deriniu. Alavijas sudarytas iš daugiau kaip 200 mineralų, vitaminų, amino rūgščių, proteinų, kurie atstato drėgmės balansą bei užkerta kelią odos senėjimui. Sudėtyje esantis d-pantenolis nuramina odą, ją subalansuoja ir padeda išvengti įvairių iritacinių reakcijų bei sudirgimų.

Koncentruotas MOMENTUM linijos hialurono rūgšties ir vitamino C serumas

Serumas – unikalus bei modernus kosmetikos gaminys, kurį sudaro didelės koncentracijos biologiškai aktyvios medžiagos. Dėl mikroskopinio dydžio molekulių ir savitos struktūros serumas gali giliai prasiskverbti į giliausius odos sluoksnius.

Hialurono rūgšties ir vitamino C serumas – ypatingai efektyvus būdas grąžinti drėgmę dehidratuotai odai. Hialurono rūgštis veikia kempinės principu – pritraukia iki tūkstančio kartų daugiau vandens nei sveria viena hialurono rūgšties molekulė, todėl dėl savo savybės efektyviai drėkinti yra ypač svarbus mūsų odai. Vartojant šį serumą atkuriamas odos drėgmės lygis, dingsta nemalonūs pojūčiai: tempimo jausmas, sausumas, diskomfortas. Pagrindiniai komponentai stangrina bei lygina odą, gerina mikrocirkuliaciją, todėl skatinama kolageno gamyba, o tai yra svarbu normaliai odos veiklai.

Hialurono rūgštis išlaiko odą drėgną, jauną ir sveiką, palaiko drėgmę audiniuose, kuri veikia audinių elastingumą, stangrumą, skatina fibroblastų dauginimąsi ir migraciją. Fibroblastai – jungiamojo audinio ląstelės, gaminančios tarpląstelinio užpildo komponentus – pagrindinį odos baltymą kolageną, elastines skaidulas, glikoproteinus, glikozaminoglikanus. Tai pasikartojantis procesas, skatinantis naujų fibroblastų proliferaciją (dauginimąsi ir brendimą), dėl ko vykdoma kolageno ir hialurono rūgšties sintezė.

Ilgainiui vartojant odos priežiūros priemones su hialurono rūgštimi ir vitaminu C, oda tampa švelni, lygėja paviršinės raukšlės ir nelygumai. Hialurono rūgšties efektyvumas lyginant raukšles yra moksliškai įrodytas, atliekant klinikinius tyrimus. Dėl gilaus drėkinimo hialurono rūgštimi oda tampa lygesnė, minkštesnė, įgauna „apimties“. Be to, hialurono rūgštis sustiprina ląsteles bei padeda joms apsiginti nuo bakterinių infekcijų. Pokyčius pastebėsite jau po pirmųjų savaičių!

 

Odos dehidratacijos išvengti paprasta – tereikia išsiugdyti sveikus įpročius bei pasirinkti tinkamas odos priežiūros prekes.

 

1http://farmacosmetica2016.com/wp-content/uploads/2016/03/HPC1_2016_LOW_37-43-water-content-at-different-skin-depths-Enero-febrero-2016.pdf

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →