Kaip skaityti kosmetikos gaminio sudėtį? Gyd. Rūta dalinasi INCI skaitymo taisyklėmis
Kaip skaityti kosmetikos gaminio sudėtį? Gyd. Rūta dalinasi INCI skaitymo taisyklėmis

Ar dažnai pasimetate tarp kosmetikos gaminio ingredientų ir sunkiai galite įvertinti jo ingredientų poveikį bei kokybę? Ši, gyd. Rūtos Merkytės parengta atmintinė padės jums lengvai ir greitai perprasti kiekvieno kosmetikos gaminio sudėtį. 

Kas tas INCI?

NCI – international nomenclature (of) cosmetics ingredients – oficiali Europoje ir pasaulyje naudojama kosmetikos ingredientų nomenklatūra

INCI sistema paremta ingrediento kiekio, esančio produkte, mažėjimo tvarka. Tai reiškia, kad ingrediento, kurį sąraše Jūs matote pirmoje vietoje, bus procentiškai daugiausia. Tokia sistema tęsiasi iki ingrediento, kurio produkte yra < 1 proc. Visi kiti produktai, einantys po minėtos 1 proc. ribos, gali būti surašyti bet kokia tvarka, nesilaikant mažėjimo taisyklės.

Svarbu! Nepamirškite, kad ingrediento kiekis nėra tas pats, kas koncentracija!

Rinkdamiesi kosmetiką laikykitės šių taisyklių:

1. Venkite labiausiai pavojingų (iritacijas, sudirginimus, alergiją, dermatitą, egzemas ir kitus odos pažeidimus galinčių sukelti medžiagų) konservantų / konservavimo sistemų bei kvapiklių ir dažiklių (Essential oils, Parabens, DMDM Hydantoin, Imadozolidinyl Urea, Phenoxyethanol, Triclosan, Methylisothiazolinone ir kt.). Jų gaminyje dažniausiai būna 0,5–1 proc.

2. Žinodami populiariausius natūralioje kosmetikoje naudojamus konservantus / konservavimo sistemas (Benzyl Alcohol & Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate & Potassium Sorbate, Benzoic Acid), galite daryti prielaidą, kad po jų INCI sąraše einančių medžiagų kiekiai yra labai maži ir, tikėtina, labai mažomis koncentracijomis, taigi – abejotino veiksmingumo (rašoma marketingo tikslais). Todėl renkantis produktą stebėkite, kad kvapikliai, dažikliai ir konservantai nebūtų INCI viduryje – jie turi būti INCI sąrašo gale, geriausia, jog išvis paskutinėse sąrašo vietose, taip išvengsite alergizavimo tikimybės.

3. Alkoholis. Jokiu būdu nepirkite produkto su Alcohol, Ethanol, Isopropyl alcohol ar Denaturated alcohol, Propanol, Ethyl alcohol, Isopropanol! Tai yra sausinančios ir odą dirginančios medžiagos, paprastai dedamos į kosmetiką kaip tirpikliai ir tekstūros-pojūčio "gerintojai", kas neduoda jokios naudos odai, taip pat dėl geresnio konservavimo efekto. Kad būtų 100 proc. aišku – yra ir kitų tipų alkoholiai, vadinamieji riebalų alkoholiai, kurie nedirginantys ir gali būti ypač naudingi odai. Pavyzdžiai, kuriuos matysite ingredientų etiketėse, yra cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol, behenyl alcohol ir kt. Jie suteikia priemonei malonią tekstūrą ir padeda išlaikyti ingredientų stabilumą produktuose, drėkina odą, juose yra riebiųjų rūgščių ir glicerolio. Taip pat įrodyta, kad šie riebalų alkoholiai padeda efektyviau įsisavinti į odą medžiagas, tokias kaip retinolis ir vitaminas C.

4. Ieškokite kuo daugiau lotyniškų pavadinimų. Jie susidaro iš dviejų žodžių + gale pridedama forma – extract, oil, powder ir t. t. Pvz., Lavandula angustifolia flower water - tai nurodys natūralią, ne sintetinę ingrediento kilmę.

5. Ieškokite sau žinomų, buityje girdėtų pavadinimų, vadinamųjų raw medžiagų, pvz., sucrose (cukrus), salt (druska), cocos powder (kokosų pudra), citric / lactic acid (citrinų / pieno rūgštis), keratin (keratinas), caffeine (kofeinas), kaolin (baltasis molis) ir kt. - tai nurodys natūralią kilmę.

6. Emulsinius vaškus reikia išmokti mintinai (populiariausi natūralūs emulsiniai vaškai – Cera Flava / Cera Alba, Cetearyl Wheat Straw Glycosides, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Glyceryl Stearate, Cetearyl / Cetyl Alcohol, Arachidyl Alcohol / Behenyl Alcohol / Arachidyl Glucoside, Lauryl Glucoside / Myristyl Glucoside / Polyglyceryl Laurate, Brassicyl Isoleucinate Esylate / Brassica Alcohol ir kt). Ieškokite pavadinimų, kurių šaknyse yra olive, cocos, palm, wheat ir kiti panašūs natūralią reikšmę turintys žodžiai.

Rinkitės natūralius, saugius ir laiko patikrintus ingredientus – Jūsų odai tai bus geriausia!

Be UAB „Dermofaktorius“ sutikimo šios informacijos negalima platinti ar perpublikuoti.
ALL RIGHTS RESERVED ©

Paskelbta: Sau 20, 2020
Paskelbta: BLOG'AS
Autorius: Aistė Ramanauskaitė

Palikti komentarą