Rūgštys kosmetikoje – tiesiausias kelias į švarią ir skaisčią odą!
Rūgštys kosmetikoje – tiesiausias kelias į švarią ir skaisčią odą!

Šiame blogo įraše pakalbėsime apie vieną veiksmingiausių kosmetikoje esančių ingredientų – rūgštis, o veiksmingiausia su jomis atlikti odos eksfoliaciją, kuri akimirksniu gali pagerinti odos būklę.

Odos šveitimas (eksfoliacija) – negyvo viršutinio odos sluoksnio pašalinimas. Tai vienas svarbiausių odos priežiūros žingsnių, kuris yra reikalingas kiekvienam odos tipui. Turbūt jokia kita kasdienės odos priežiūros rutinos dalis negali turėti tokio greito ir tiesioginio poveikio nei švelniai nušveista oda.


Kodėl reikia eksfolijuoti odą?

Oda turėtų pati apsivalyti nuo nereikalingų ląstelių, tačiau... Realybėje yra kiek kitaip. Viršutinis negyvas normalios odos sluoksnis, dar vadinamas raginiu sluoksniu (stratum corneum) reguliariai pleiskanoja (milijonai odos ląstelių kas kelias minutes). Šis skilimo procesas susijęs su odos fiziologija ir tuo, kaip odos ląstelės auga ir funkcionuoja. Apatiniuose odos sluoksniuose – bazinėje membranoje (stratum bazale sluoksnis) gaminamos naujos odos ląstelės. Vėliau jos pereina į paviršių, pakeisdamos formą, galiausiai miršta ir formuoja išorinį apsauginį odos sluoksnį (raginį sluoksnį). Šios negyvos odos ląstelės paviršiuje ilgainiui atsiskiria ir nutrupa, nes naujesnės ląstelės iš apatinių sluoksnių keliauja į paviršių ir jas stumia, nuolat kurdamos naujus negyvus odos sluoksnius. Toks išviršinių odos ląstelių gyvavimo ciklas yra apie 28 dienas, su laiku jis ilgėja.

Kai esame jaunos, odos ląstelės atsinaujina ir keičiasi labai greitai, vaikams – maždaug kartą per savaitę. Senstant odos ląstelių atsinaujinimo greitis kinta: paaugliams maždaug kas tris savaites, o po to lėtėja. Žinoma, senstant odos ląstelių gyvavimo ciklas priklauso nuo daugybės veiksnių – genetikos, amžiaus (estrogenų mažėjimas), mitybos, gyvenimo įpročių ir išorinių veiksnių – ar oda nebuvo pažeista saulės, ar naudojama kokybiška kosmetika.

Dėl šių priežasčių su amžiumi eksfolijuoti odą tampa ypatingai svarbu, todėl būtina pasirinkti tam tinkamas priemones.

Kokia yra odos šveitimo nauda?

·  Šveitimas užtikrina švelnios, lygios odos efektą. To rezultatas: lygiau ir gražiau paskirstytas makiažo pagrindas;

·  Vizualiai pagerina odos tekstūrą ir tonusą;

·  Mažina smulkiųjų raukšlelių atsiradimą;

·  Turi gydomųjų savybių (salicilo rūgštis yra priešuždegiminis preparatas);

·  Ilgalaikis šveitimo priemonių naudojimas gali padidinti odos stangrumą;

·  Gali padėti padidinti odos priežiūros priemonių ingredientų skvarbą į odą;

·  Pašalinus negyvas ląsteles jūsų poros atrodys mažesnės, nes pašalinsite keratinizuotą odą aplink savo porų kraštus;

·  Pagerina įdegio produktų pasiskirstymą, kas užtikrina lygesnę savaiminio įdegio spalvą;

·  Padidina ląstelių apykaitą ir atsinaujinimą;

·  Gali padidinti citokinų, kurie skatina kolageno, elastino ir hialurono rūgšties gamybą, išsiskyrimą.

Yra keli skirtingi odos eksfolijavimo būdai:

·  Mechaninės dalelės (gomažas);

·  Enzimai (fermantai);

·  Lazeris, mikrodermabrazija ir kitos technikos;

·  Organinės rūgštys – AHA, BHA ir PHA.

 Šiame blogo įraše aptarsime pastarąsias – organines rūgštis.

Organinės rūgštys:

Jos yra skirstomos į 3 pagrindines grupes:

·   AHA – alfa hidroksi rūgštys;

·   BHA – beta hidroksi rūgštys;

·   PHA – poli hidroksi rūgštys.

AHA rūgštys



Dažniausiai naudojamos AHA tipo rūgštys kosmetikoje – glikolio r. (glycolic acid), pieno r. (lactic acid), migdolinė r. (mandelic acid), azelaino r (azelaic acid), piruvinė r. (pyruvic acid), fitinė r. (phytic acid), kojinė r. (kojic acid), malinė r. (malic acid).

Jos dar kitaip yra vadinamos „vaisių rūgštimis“, nes natūraliai randamos daugybėje vaisių ir gėlių.

Paprastai AHA yra tinkamiausios normaliai, sausai, saulės pažeistai odai, brandesnei odai, nes jos tik nušveičia odos paviršių, o ne prasiskverbia į poras. Su AHA rūgštimis yra atlikta tyrimai, kurie įrodo, jog šios rūgštys gerina kolageno gamybą ir padidina odos gebėjimą surišti drėgmę. AHA rūgštys, priešingai nei BHA grupės rūgštys veikia odos paviršiuje, lengvai pašalina negyvų ląstelių sluoksnį ir ištirpdamos vandenyje pasišalina nuo odos. 

Šio tipo rūgštys taip pat turi unikalią savybę drėkinti odą, mažinti spalvos netolygumus (pigmentaciją), skaistinti odą ir paskatinti odos regeneraciją. AHA rūgštys tirpsta vandenyje, todėl gerai „dirba“ ant odos paviršiaus. Nustatyta, kad glikolio rūgštis, pieno rūgštis ir citrinos rūgštis, tepamos ant pažeistos odos odos, sukuria padidėjusį mukopolisaharidų ir kolageno kiekį ir padidina odos storį be aptinkamo uždegimo. 

AHA taip pat gali padidinti keramidų gamybą odoje, kurie padeda išlaikyti drėgmę. Šios rūgštys paprastai sukelia odos pleiskanojimą ir lupimąsi po paros ar dviejų nuo procedūros, jei naudojamos profesionalios rūgščių koncentracijos, ir tai yra normalu, nes lupasi senos ir „auga“ naujos odos ląstelės. Paprastai pleiskanojimas baigiasi po 1-3 dienų. Jo metu labai svarbu intensyviai drėkinti odą švelniais, bealkoholiais serumais ir maitinti riebiu, porų nekemšančiu apsauginiu kremu. Kartais produktus reaplikuoti reikia kas valandą ar dvi, jei pleiskanojimas yra ypač žymus.

Žinoma, pleiskanojimo gali ir nebūti, jei rūgščių koncentracijos yra santykinai nedidelės – iki 10%.

Profesionaliuose produktuose naudojamų rūgščių koncentracijos gali siekti 30-50 ar net 70%, taip pat neretai rūgštys yra „sluoksniuojamos“, tad lupimosi efektas gali būti daug dažnesnis.

AHA, naudojant namų priemones, geriausiai veikia esant 5-10% koncentracijai, kai pH yra nuo 3 iki 4, o jų efektyvumas mažėja, kai pH viršija 4,5.

Paprastai, geriausia jei AHA ingredientas yra antras, trečias, ar ketvirtas ingredientų sąraše, todėl tikėtina, kad produkte yra 5% ar didesnė AHA koncentracija. Dažnai gamintojai ant pakuočių tiesiogiai nurodo, kokios yra rūgščių koncentracijos, tačiau visuomet yra naudinga mokėti skaityti priemonių sudėtis.

Jei naudosite tinkamas šių rūgščių kombinacijas ir koncentracijas, galite tikėtis akivaizdaus ir greito poveikio, pavyzdžiui, pagerėjusios odos struktūros ir spalvos, švarių porų ir gero odos drėkinimo efekto.


MANILLA priemonės su AHA rūgštimis yra šios:


BHA rūgštys

Populiariausia - salicilo rūgštis (salicylic acid).

BHA dažniausiai skiriamos riebiai, probleminei odai, kuri yra varginama spuogų, komedonų ir įvairių bėrimų, nes salicilas yra gaunamas iš aspirino pirmtako, o aspirinas – seniai žinomas nesteroidinis priešuždegiminis vaistas, taigi, salicilo rūgštis turi priešuždegiminių savybių ir puikiai tinka riebios odos problemoms spręsti, ypač paprastiesiems spuogams (aknei). Inkapsuliuota BHA salicilo rūgštis – tai B-hidroksi-grupės rūgštis. Ji ypatinga tuo, jog mikrosferinės kapsulės lengvai prasiskverbia per aliejinę plėvelę, susidariusią odos paviršiniuose sluoksniuose, mikro kapsulės atsiveria ir koncentruota salicilo rūgštis įsiskverbia į poros vidų. Giliai poroje esanti rūgštis geba ištirpdyti joje susikaupusias negyvas odos ląsteles, riebalų ir nešvarumų sankaupas. Kadangi salicilo rūgštis yra labai skvarbi, ji gali metabolizuotis porų viduje, turi priešuždegiminį ir lengvą antibakterinį poveikį. Paprastai, jei turite normalią riebią odą su lengvo ar vidutinio sunkumo bėrimais (spuogeliais), gelis ar emulsija su BHA yra puikus pasirinkimas (MANILLA matiškumo suteikianti emulsija). Jei turite labai riebią odą su vidutinio sunkumo ar sunkia akne, reikėtų kombinuoti BHA su AHA ir kitais gydymo metodais.

Nors BHA prasiskverbia giliau į poras nei AHA, ji gali būti mažiau dirginanti nei AHA. Taip yra dėl BHA cheminio santykio su aspirinu. Aspirinas (acetilsalicilo rūgštis) pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl odoje esanti salicilo rūgštis, gaunama iš aspirino, išlaiko šio vaisto priešuždegiminius privalumus. Dar vienas privalumas, kurį salicilo rūgštis turi kovojantiems su spuogais, yra tas, kad ji taip pat yra švelniai antibakterinė. Kai efektyvus BHA produktas derinamas su galinga vietine dezinfekavimo priemone (pvz. benzoilo peroksidu), yra žymiai sutrumpinamas spuogo brendimo laikas ir mažesnis uždegimas, kas pasireiškia sąlyginai silpa spuogelio išraiška ir greitesniu gijimu.

BHA namie naudojamose priemonėse geriausiai veikia esant 2–4% rūgšties koncentracijai
ir esant optimaliam pH 3, o efektyvumas mažėja, kai pH pasiekia 4. Tuo tarpu profesionaliose priemonėse salicilo r. koncentracijos būna net 10-20%.

Renkantis produktą, kai ant pakuotės nėra nurodyta koncentracija, atkreipkite dėmesį į tai, kad šis ingredientas būtų nurodytas ingredientų sąrašo viduryje, tačiau ne pačiame gale, ypač svarbu, kad jis nebūtų rašomas po konservantų, kurių įprasta dėti 0,6-0,8%. Taip galėsite „įtarti“, kad produkte salicilo rūgšties koncentracija yra didesnė nei 1%.

Labai svarbu pabrėžti, kad salicilo rūgštis didelėmis koncentracijomis gali būti toksiška vaisiui ir sukelti intrakranijinę hemoragiją, tad saugi šios rūgšties koncentracija nenuplaunamuose kosmetikos produktuose - iki 2%. Jei produktas nuplaunamas (pvz. veido prausiklis), rizika minimali naudojant ir didesnes koncentracijas. Todėl jei laukiatės, prieš pirkdami kosmetiką su rūgštimis būtinai išsianalizuokite jų koncentracijas.

Svarbu ir tai, kad BHA rūgštys nėra fotosensitizuojančios - jos nesmarkiai eksfolijuoja odos paviršių, tad su jomis stipri SPF nėra būtina.


MANILLA priemonės su BHA rūgštimis yra šios:

PHA rūgštys

Dažniausiai naudojamos kosmetikoje – gliukonolaktono r. (gluconolactone), laktobioninė r. (lactobionic acid).

Šios rūgštys tinka jautriai ir sausai bei plonai odai, nes šių rūgščių molekulė yra gana didelė ir lėčiau prasiskverbia į odą, todėl neerzina jos. Gliukolaktonas yra panašus į AHA. Reikšmingas skirtumas tarp šių dviejų grupių rūgščių yra tas, jog gliukonolaktonas turi didesnę molekulinę struktūrą, o tai riboja jo įsiskverbimą į odą, todėl kai kuriems odos tipams sumažėja dirginantis šalutinis poveikis. Ar gliukonolaktonas jūsų odai yra geresnis nei AHA? Tyrimai rodo, kad AHA ir PHA veikia vienodai, o PHA turi mažesnę dirginimo riziką.

Efektyviausia koncentracija – 15%. Taigi, ši rūgštis lengvai eksfolijuoja odą, stimuliuoja kolageno gamybą, šviesina ją, drėkina, taip pat tai yra puikus antioksidantas. Ši rūgštis nejautrins jūsų odos, kadangi tyrimai rodo, jog PHA rūgštys gerai toleruojamos odos, turinčios egzemos ir dermatito problemų. PHA ne tik šalina negyvų ląstelių sluoksnį, bet taip ir drėkina, tvirtina odos apsauginį barjerą, kuris yra išties svarbus jautriai ir sausai odai. PHA yra svarbi NMF – natūralaus odos drėgmės faktoriui, t.y. natūraliam odos drėgmės balanso elementui, kuris natūraliai gaminasi odoje. PHA stimuliuoja kolageno gamybą odoje, atsako už odos tarpląstelinį  bioryšių tvirtumą, turi įtakos odos elastingumui.

Kokias rūgštis yra geriausia naudoti?

Praktiniam šveitimo būdui namie geriausia naudoti produktus, kuriuose yra kombinuotos rūgštys - sudėtyje yra tiek AHA, tiek BHA rūgščių. Lankantis pas profesionalus – kosmetologes, jos parinks vieną ar dvi, retais atvejais daugiau rūgščių, su kuriomis darys jums procedūrų kursą. Kadangi AHA ir BHA yra cheminis procesas, jos gali prasiskverbti į paviršinius odos sluoksnius ir duoti geresnių rezultatų nei odos šveitikliai su dalelėmis, kurie veikia tik patį odos paviršių. Tuo tarpu dažniausiai pažeistas, uždegiminis odos sluoksnis yra ne tik tas, kurį matote pačiame paviršiuje. Giluminiai odos pažeidimai - pigmentacija, aknė ir kt. yra šiek tiek giliau – arčiau pamatinės membranos, kuri skiria epidermį ir dermą.

Ar įmanoma per daug nušveisti odą rūgštimis?

Nėra pavojaus, kad dėl AHA ir BHA jūs eksfolijuosite per daug odos ląstelių ir ji išplonės. Techniškai rūgštys pajaučia ribą, o tai reiškia, kad AHA ir BHA nušveis ​​tik negyvą ar pažeistą paviršiaus odą, o sveiką odą paliks ramybėje. Todėl rezultatai, kai pradėsite eksfolijuoti odą rūgštinėmis priemonėmis, pradžioje bus daug akivaizdesni, nei jas naudojant ilgainiui. Tai normalu ir to reikia tikėtis. Vis dėlto svarbu pažymėti, kad norint išlaikyti lygią, skaisčią ir sveiką odos išvaizdą, būtina nuolat naudoti AHA ar BHA produktus.

Kaip naudoti AHA ir BHA?

AHA ir BHA rūgštis galima naudoti kasdien, jei koncentracijos yra nedidelės, arba kursais, jei lankotės pas kosmetologę.

Namie naudojant rūgštines priemones jūs galite teptis AHA arba BHA rūgščių produktus vieną ar du kartus per dieną, tačiau priklausomai nuo jūsų odos jautrumo, galite tepti ir dažniau ant probleminių vietų ­– pavyzdžiui tiesiai ant spuogelio. Užtepkite veidą AHA arba BHA po to, kai veidas nuvalytas ir nusausintas. Kuomet priemonė susigeria, galite patepti bet kuriuo kitu produktu, pavyzdžiui, papildomu drėkinamuoju kremu, serumu, paakių kremu, kremu nuo saulės ir (arba) makiažo pagrindu. Tai, ar naudosite drėkinamąjį kremą su AHA ar BHA produktu, visiškai priklauso nuo to, kokį odos tipą turite, kaip jis reaguoja į AHA ar BHA produktą ir kokio stiprumo yra AHA ar BHA koncentracijos.

Koks poveikis gali būti juntamas naudojant AHA/BHA?

Kai kuriems žmonėms jaučiamas dilgčiojimas ar nedidelis deginimo pojūtis, paraudimas, kai jie vartoja AHA arba BHA produktus, ypač didesnių koncentracijų. Atsižvelgiant į AHA ir BHA pobūdį, taip pat gali atsirasti nedidelių, trumpalaikių reakcijų. Ilgalaikis odos sudirginimas, paraudimas ar skausmas nėra geras ženklas, todėl, jei atsiranda bet kuris iš šių simptomų, turėtumėte sumažinti tepimo dažnį arba apsvarstyti švelnesnį (mažiau koncentruoto) produkto pasirinkimą. Labai svarbu yra stebėti savo odą – jei ji tampa labai sausa ir pleiskanojanti, tam tikrą laiką naudokite papildomą drėkinamąją priemonę, kol oda nusiramins ir pripras prie naujo eksfoliacijos lygio. Jei ji parausta ir sudirgsta – vartokite produktą rečiau, tačiau vis tiek reguliariai (galbūt kartą per dieną arba du-tris kartus per savaitę). Jei oda vis tiek neigiamai reaguoja – apsvarstykite galimybę sustoti ir pasirinkti kitą rūgšties koncentraciją ar kitos firmos produktą, nes dirginti gali ne tik rūgštis, bet ir kiti komponentai - alkoholis, aršūs konservantai. Stiprus odos dirginimas nėra tikslas ar norimas rezultatas, o dėl įvairių priežasčių kai kurių žmonių oda netgi negali toleruoti AHA ar BHA produktų.

Ar rūgštys gali būti natūralios?

AHA rūgštys gali būti natūralios ir išgaunamos iš augalų. BHA rūgštis (salicilo r.) yra išgaunama iš aspirino pirmtako laboratorijoje, o PHA gali būti natūralios kilmės. Išgavimo metodas veiksmingumo nekeičia. Esmė yra kokia yra rūgšties koncentracija naudojamame produkte, nuo to priklausys produkto veiksmingumas.

Taigi, odos šveitimas yra itin naudinga procedūra norint turėti gražią, skaisčią ir sveiką odą, tačiau būtina tinkamai pasirinkti priemones, šiuo atveju rūgštis, pagal savo odos tipą ir būklę bei kokį rezultatą norima pasiekti ar kokią problemą išspręsti. Kosmetikos gamintojai siūlo daugybę produktų su šių 3 tipų rūgštimis, o MANILLA jums gali pasiūlyti SOLUTIO linijos produktus, kurių sudėtyse yra AHA, BHA grupės rūgščių ir kurie švelniai padės eksfolijuoti odą ir leis džiaugtis puikiais rezultatais. 

Tikimės, jog ši informacija buvo naudinga, tačiau jei perskaičius šį blogą jums kyla klausimų susijusių su rūgštimis ar odos šveitimu – lauksime jūsų žinučių Instagram, Facebook paskyrose, internetinėje svetainėje iššokančiame lange apačioje dešinėje arba el. paštu [email protected]

 

 

Paskelbta: Geg 14, 2020
Paskelbta: BLOG'AS
Autorius: Rūta Merkytė

Palikti komentarą