Konservantai, naudojami Manilla kosmetikoje
Konservantai, naudojami Manilla kosmetikoje

Paskutiniu metu sulaukiame nemažai klausimų apie tai, kaip konservuojame savo gaminamą kosmetiką ir ar tie konservantai nėra pavojingi odai, ar yra saugūs. Taip pat klientes glumina žodis "alkoholis", todėl norime išsamiai papasakoti, kas tie žymieji BENZILO ALKOHOLIS IR DEHIDROACTO RŪGŠTIS (Benzyl alcohol & Dehydroacetic acid, BA & DHA).

 

Benzilo alkoholis yra organinis darinys, aromatinis alkoholis, naudojamas kaip bakteriostatinis (neleidžiantis bakterijoms daugintis) konservantas kosmetikoje, intraveniniuose bei tiesiogiai ant odos tepamuose vaistuose. Natūralus BA gaminamas iš augalų. Jo taip pat randama įvairiuose eteriniuose aliejuose, įskaitant jazminą, hiacintą ir ylang-ylang, vaisiuose, arbatos lapuose.

 

Dehidroacto rūgštis yra organinis junginys, naudojamas keletoje pramonės šakų. Natūraliai jis randamas įvairių augalų žieduose ir jų lapuose (pvz. Solandra rūšies gėlese). Junginys klasifikuojamas kaip pireno darinys. Jis pateikiamas kaip bekvapiai, bespalviai arba balti kristalai, beveik netirpūs vandenyje ir vidutiniškai tirpūs daugumoje organinių tirpiklių. Kosmetikoje naudojama kaip fungicidas ir baktericidas (grybelius ir bakterijas naikinanti medžiaga). Naudojamas kaip maisto priedas E265 - maisto konservantas.

 

BA su DHA yra gaminamas iš natūralių ingredientų ir yra dviejų natūralių cheminių medžiagų junginys. MANILLA savo produkcijoje naudoja mažiausią efektyvią šio konservanto koncentraciją (0,6 %). Tai yra skaidrus, šviesiai geltonos spalvos skystis, pasauliniu mastu patvirtintas kosmetikos ir tualeto reikmenų konservantas, turintis platų naudojimo spektrą. Šio konservanto sudėtyje yra organinės rūgštys, ir jis yra "ECOCERT" ir "COSMOS" patvirtintose konservantų sąrašuose. Jame nėra formaldehido, parabenų ir halogenų darinių.

 

BA & DHA naudojamas gaminant muilus, kremus, odos losjonus, šampūnus ir veido valiklius bei yra populiarus dėl savo antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių. Jis neleidžia daugtintis tokiems mikroorganizmams kaip:

- Escherichia coli

- Pseudomonas aeruginosa

- Staphylococcus aureus

- Candida albicans

- Aspergillus niger

 

Šis konservantas pagal tarpautinius standartus yra patvirtintas kaip SAUGUS naudoti kosmetikos produktuose.

 

FDA (US Food & Drug Administration - JAV maisto ir vaistų administracija) patvirtino benzilo alkoholį kaip kosmetikoje leistiną saugų konservantą. Kosmetikos ingredientų apžvalga (CIR - The Cosmetic Ingredient Review) padarė išvadą, kad BA yra saugus naudoti kosmetikos gaminiuose, kai koncentracija yra iki 5 procentų (iki 10 procentų plaukų dažuose).

 

Europos Sąjungoje (ES) benzilo alkoholis yra leidžiamas kaip kosmetikos ir asmens priežiūros produktų konservantas, kurio didžiausia koncentracija yra 1 proc. Gamintojas privalo jį nurodyti etiketėje, kai jis naudojamas esant didesnei nei 0,001 proc. koncentracijai.

 

Gyd. Rūta Merkytė - Elekšienė

 

Informacijos šaltiniai:

 

Medical Dictionary

EU Regulation

Cosmetics info

Ulprospector

Annmariegianni blog

 

 

Komentaras