Riebios ir probleminės odos priežiūra: klaidos ir patarimai

Riebios ir probleminės odos priežiūra: klaidos ir patarimai

Riebi ir probleminė oda

Su riebios odos keliamomis problemomis bei akne vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu yra susidūrę 90% žmonių. Ši diskomfortą kelianti odos būklė yra itin dažna brandos laikotarpiu, tačiau su perdėtu odos riebalavimusi ir akne neretai susiduria ir suaugusieji. Tad kaip prižiūrėti riebią ar net probleminę odą?

Kodėl oda blizga?

Pradėkime nuo to kaip veikia oda ir iš kur tas blizgumas atsiranda: kiekvieno žmogaus oda išskiria riebalą, dar vadinamą sebumu. Nors ir nesimato, tačiau beveik visa mūsų kūno oda, išskyrus padų, delnų ir lytinių organų dalies sritis yra padengti plaukais. Vieta, pro kurią plaukas išeina iš odos vidurinio sluoksnio, dermos, vadinama pora. Ir būtent čia, šalia kiekvieno plauko folikulo ir poros yra riebalinė liauka. Sebumas sudarytas iš trigliceridų, vaško esterių, skvaleno ir laisvųjų riebalų rūgščių. Jo tikslas – apsaugoti mūsų odą nuo drėgmės praradimo, jis yra natūralus vitamino E šaltinis, suteikia odai apsauginį skydą, dėl riebalinių liaukų veiklos mūsų odos pH yra lengvai rūgštinis, o tai yra puiki apsauga nuo išorės mikroorganizmų.

Visgi riebi oda blizga, dėl riebalinių liaukų hiperaktyvumo. Riebios odos tipą atpažįstame iš nuolatinio spindesio, riebalų pertekliaus, spuogų protrūkių (ypač susijusių su hormoniniais pokyčiais), didelių, išsiplėtusių porų.

Tiesa, skirtingais amžiaus tarpsniais odos tipas gali keistis. Senstant mažėja natūralaus kolageno kiekis odoje, taip pat lėtėja ir riebalinių liaukų veikla.  To priežastys – kompleksinės, tai gali būti tik brendimo laikotarpio problema, tačiau gali būti ir genetiškai paveldėtas odos tipas.

Esminės klaidos, kurias daro riebios odos savininkės

- Per dažnas ir intensyvus odos prausimas. Pirminė sebumo funkcija yra odos apsauga. Per stipriai valydami odos paviršių pašaliname ne tik perteklinį odos riebalų kiekį, bet ir būtinąjį kiekį odos apsaugai. Nors aršūs prausikliai ir alkoholiai suteikia momentinį efektą, kartu jie kelią stresą odai ir sukelia jos disbalansą. Tai lemia riebalinių liaukų sekrecijos progresavimą ir neretai įsiveliama į užburtą ratą, kai oda sausinama, šveičiama ir valoma, o rezultatas negerėja. Taip atsiranda vadinamas odos „pripratimas“ prie tam tikrų priemonių.

Oda nepakankamai drėkinama. Kai oda riebaluojasi, lengvai kemšasi poros ir didžiausias dėmesys skiriamas odos valymui. Tačiau odos drėkinimas yra labai svarbus visiems odos tipams. Tik SVARBU atkreipti dėmesį, kad riebios odos dehidrataciją pastebėti šiek tiek sunkiau, kadangi tai ji kompensuoja išskirdama dar didesnį riebalų kiekį.

Šveitimas mechaniniais šveitikliais ar spuogų spaudymas. Pradėkime nuo to, kad spuogas – tai užsikimšusi pora. Nors visos stengiasi odą kaip įmanoma geriau valyti, tačiau esant didelei riebalų produkcijai – tai sudėtinga. Mes turime kelis užsikimšusių porų tipus – baltagalviai spuogeliai, tai tie, kurie atsiranda dėl aliejaus ir odos negyvų ląstelių susimaišymo ir užkemša porą. Šis baltasis spuogas nėra uždegiminis, dažnai pats rezorbuojasi. Inkštiras – tai juodagalvis spuogas, kurį sudaro arčiau odos paviršiaus esantys nešvarumai, susioksidavę riebalai. Tačiau kai bakterijos, natūraliai gyvenančios mūsų odoje pradeda daugintis daugiau nei įprastai, o poros yra stipriai užsikimšusios, spuogas tampa infekuotas, jo kraštai paraudę, dažnai skausmingi. Spuogus spaudžiant pažeidžiami aplinkiniai audiniai, taip pat kaip ir odą šveičiant grubiais mechaniniais šveitikliais atsiranda smulkūs odos įbrėžimai. Abu šie būdai duoda tokį nenorimą rezultatą – uždegimines ląsteles ir bakterijas perneša iš vienos vietos į kitą, todėl spuogų atsiranda dar daugiau ir nepavyksta to sustabdyti.

Liesų pieno produktų atsisakymas. Moksliniai tyrimai rodo, jog liesi pieno produktai, į kuriuos iškeičiami įprastiniai, riebesni pieno produktai, turi didesnę įtaką aknės atsiradimui nei riebieji pieno produktai, teigiama, dėl sudėtyje esančio didesnio gliukozės kiekio. Tačiau vis dar rekomenduojama suvartoti pakankamą kiekį omega-3 riebiųjų rūgščių, rinktis produktus, turinčius mažesnį glikeminį indeksą.

Pagalba nuo spuogų ir problemų – priemonės su rūgštimis

Rūgštys yra aktyvios medžiagos, galinčios prasiskverbti pro sebumą ir veikti mūsų odos būklę. Yra dvi stambios rūgščių grupės AHA ir BHA. AHA, arba alfa hidroksirūgštys padeda nuo odos paviršiaus pakelti ir pašalinti negyvų ląstelių sluoksnį ir pagerinti odos paviršių, paverčiant jį skaistesniu, lygesniu. AHA reaguoja su vandeniu. BHA tuo tarpu reaguoja su riebalais ir penetruoja į poras, padeda jas išvalyti, ištirpdyti užsikimšimus ir apsaugo nuo spuogelių atsiradimo.

Svarbu rinktis subalansuotas priemones ir pasidomėti jų koncentracijomis. Per didelė AHA rūgščių koncentracija gali sukelti neigiamą rezultatą: palikti odą išsausėjusią, fotosensibilią, suplonęjusią bei atsiranda didelės pigmentacijos bei ankstyvo senėjimo rizikos.

5 svarbiausi principai padedantys nuo odos riebumo ir spuogų

1. Svarbiausia riebios odos priežiūros taisyklė – reguliarus odos ir makiažo valymas. Šie dalykai yra ne tas pats, tačiau abu vienodai svarbūs. Reguliarus odos valymas su kokybiškomis, odos nedirginančiomis priemonėmis yra būtinas – iš pradžių gerai nuvalykite makiažą specialiu valikliu arba miceliniu vandeniu, o po to nuplaukite prausikliu. Riebiai, problematiškai odai puikiai tinka rūgštiniai prausikliai.

2. Odos tonizavimas ir drėkinimas
 – riebios odos savininkėms geriausia rinktis rūgštinius tonikus ir giliuosius odos sluoksnius veikiančius drėkiklius. Tinkamai pridrėkinta oda geriau išlaiko stabilią medžiagų apykaitą, todėl būtina prisiminti, jog ne tik rūpinamės sebumo kontrole, tačiau nepamirštame odos sudrėkinti.

3. Sebumo kontrolė
 – rinkitės moksliškai patikrintas priemones, galinčias sumažinti sebumo išsiskyrimą. Tai lengvos, gelinės konsistencijos produktai su rūgštimis, hamameliu, arbatmedžiu.

4. Naudokite aktyvius serumus, galinčius padėti su riebios odos problemomis
: pilkumas, spuogeliai, išsiplėtusios poros. Serumas – tai ypač aktyvi ir koncentruota į greitą rezultatą priemonė.

5. Kartą per savaitę naudokite kaukę ir/ar šveitiklį, padedantį pašalinti negyvas odos ląsteles, išvalyti poras. 
Po šveitimo ar gilios odos valymo procedūros, daug lengviau prisotinti odą maistinių medžiagų ir sureguliuoti sebumo išsiskyrimą.

MANILLA priemonės riebiai, problematiškai, spuoguotai odai

SOLUTIO Aktyviai valantis veido prausiklis tūbelėje

SOLUTIO Poras sutraukianti veido kaukė riebiai odai

Šio prausiklio ingredientai padeda:

  • sutraukti poras, tonizuoti bei raminti veido odą;
  • pašalinti ant odos paviršiaus susikaupusį negyvų odos ląstelių sluoksnį;
  • numalšinti sudirgusią odą, džiovinti ir greičiau pašalinti spuogelius.

SOLUTIO Reguliuojantis sebumo išsiskyrimą tonikas

SOLUTIO tonikas riebiai odai

Šio toniko ingredientai padeda:

  • skatinti regeneraciją, sureguliuoja odos pH;
  • atkurti odos struktūrą švelniai pašalindamos negyvą odos ląstelių sluoksnį ir drėkindamos naujai atsivėrusius odos sluoksnius;
  • stiprinti veido odą, padeda išsaugoti jos elastingumą, stangrumą.

SOLUTIO Poras sutraukianti veido kaukė

SOLUTIO Poras sutraukianti veido kaukė riebiai odai

Veido kaukė yra praturtinta ingredientais, kurie padeda:

  • šveisti viršutinį negyvų odos ląstelių sluoksnį;
  • išvalyti ir sumažinti poras;
  • pašalinti ant odos paviršiaus susikaupusius riebius nešvarumus;
  • giliai valyti ir sutraukti poras;
  • atstatyti drėgmės balansą.

SOLUTIO Sebumo išsiskyrimą reguliuojantis serumas

SOLUTIO Sebumo išsiskyrimą reguliuojantis serumas riebiai odai

Serumo ingredientai padeda:

  • sumažinti išsiplėtusias poras ir reguliuoti sebumo išsiskyrimą;
  • mažinti padidėjusį odos riebalingumą, padeda priešintis aknės bakterijų dauginimuisi;
  • suteikti matiškumo efektą, sugeria odos riebalų perteklių.

SOLUTIO Matiškumo suteikianti veido emulsija

SOLUTIO Matiškumo suteikianti veido emulsija riebiai odai

Veido kremą sudarantys ingredientai padeda:

  • reguliuoti sebumo išskyrimą ir kovoti su spuogeliais;
  • šveisti odos paviršių;
  • mažinti odos patamsėjimus;
  • malšinti sudirgimus bei niežėjimą.

SOLUTIO Naktinė gelinė veido kaukė su bromelainu ir vitaminu C

SOLUTIO Naktinė gelinė veido kaukė su bromelainu ir vitaminu C riebiai odai

Riebios odos priežiūros rutiną paįvairinančios kaukės ingredientai padeda:

  • eksfolijuoti, drėkinti ir skaistinti odą;
  • po nakties gali suteikti odai minkštumo ir putlumo.

SOLUTIO Rutulinis pieštukas spuogams su salicilo rūgštimi

SOLUTIO Rutulinis pieštukas spuogams su salicilo rūgštimi riebiai odai

Šio nedidelio, tačiau galingo produkto ingredientai padeda:

  • kovoti su užsikimšusiomis poromis;
  • normaliai pašalinti jos ląstelių ir riebalų perteklių;
  • išvengti raudonio ir uždegimo.

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →