„Aš sukūriau kosmetiką, kurią naudodami džiaugiasi dešimtys tūkstančių žmonių Lietuvoje ir visame pasaulyje. Šie drauge su MANILLA padeda saugoti gamtą, kurti sąmoningą bendruomenę, įkvėpti kitus tikėti savimi, jog jie gali geriau ir daugiau. Visi mes esame savo gyvenimo kūrėjais, todėl turime prisiimti atsakomybę, o tai yra MANO ir MŪSŲ visų misija.“ - Rūta Merkytė

Retinolis


Retinolis vs. Bakučiolis

Senstanti ir nuolat veikiama saulės oda plonėja, praranda elastingumą, atsiranda raukšlių, ryškėja odos pigmentacija ir tekstūros nelygumai. Šiuo metu, kaip prevencinė ar gydomoji priemonė, daugiausia naudojami retinoidai. Vis dėlto, jų stiprus šalutinis poveikis odai pasireiškia dažnai ir yra plačiai aprašytas literatūroje.

Kas yra retinolis?

Retinolis yra viena iš vitamino A formų. Tai sintetinis ingredientas, kuris dažniausiai yra naudojamas brandžios odos problemoms spręsti.

Retinolio poveikis veido odai

Nors retinolis (vitaminas A) laikomas aukso standartu, kai kalbama apie odos senėjimo, fotosenėjimo procesų lėtinimą, šį sintetinį ingredientą patartina naudoti atsargiai, vengti paakių odos ir prie jo poveikio odą pratinti palaipsniui.

Dažniausiai pasireiškiantys retinolio sukeliami šalutiniai poveikiai odai yra:

  • niežėjimas;
  • odos paraudimai;
  • lupimasis;
  • perštėjimas;
  • deginimas;
  • jautrumas. 

Dėl jautrumo saulei, siekiant išvengti nepageidaujamų odos reakcijų, produktus su retinoliu rekomenduojama naudoti tik vakare ir vengti tepti ant odos aplink akis. Taip pat, rekomenduojama vengti retinolį naudoti kartu su vitaminu C ir AHA, BHA bei kitomis rūgštimis ir peptidais. 

Retinolio alternatyva laikomas bakučiolis

Inovatyvaus ingrediento bakučiolio populiarumas išaugo sąlyginai neseniai, pasirodžius tarptautinio mokslinio žurnalo publikacijai, kurioje buvo aprašyta bakučiolio nauda odai ir prilyginta aukso standartu laikomo retinolio (vit. A) naudai. Nepaisant struktūrinių panašumų stokos, dėl mažos molekulinės masės ir panašaus veikimo būdo bei poveikio, bakučiolis yra pripažintas „funkciniu retinolio analogu“.

Kas yra bakučiolis?

Bakučiolis yra išgrynintas meroterpeno fenolis, daugiausia randamas Indijos augalo Psoralea corylifolia (Babchi) sėklose, bet taip pat yra ir kituose augaliniuose šaltiniuose (Psoralea glandulosa, Pimelea drupaceae, Ulmus davidiana, Otholobium pubes ir Piper longum). 

Bakučiolio poveikis odai

Remiantis 2014 m. atliktais tyrimais, buvo nustatyta, kad, nepaisant struktūrinio panašumo trūkumo, bakučiolis yra funkcinė alternatyva retinoidams. Tyrimų metu bakučiolis buvo lyginamas su retinoliu ir jo dariniais pagal biologinį aktyvumą ir buvo pastebėtas panašus abiejų ingredientų poveikis.


Tyrimo metu buvo tiriamas galimas odos priežiūros kremo, kurio sudėtyje yra bakučiolio, poveikis. Po 12 savaičių priemonės naudojimo pagerėjo veido kontūrai, sumažėjo raukšlių skaičius, oda tapo elastingesnė ir stangresnė. Taip pat buvo pastebėta teigiama įtaka pigmentacijai ir fotosenėjimui. Svarbu tai, kad bakučiolis, skirtingai nei retinoidai, neparodė jokio šalutinio poveikio.

Bakučiolio ir retinolio poveikio palyginimas. Moksliniai tyrimai.

Siekiant išsiaiškinti bakučiolio ir retinolio poveikį odai, buvo atliktas mokslinis tyrimas. Jo metu palygintas bakučiolio ir retinolio klinikinis veiksmingumas ir šalutinis poveikis odai, gerinant bendrus odos senėjimo požymius. 12 savaičių trukmės tyrime dalyvavo 44 tiriamieji, kurie kasdien naudojo:

  1. 0,5 % bakučiolio kremą du kartus per dieną arba
  2. 0,5 % retinolio kremą kartą per dieną vakare. 

Po 0, 4, 8 ir 12 savaičių buvo analizuojamas naudotos priemonės poveikis tiriamųjų odai. 

Rezultatai: veido raukšles mažinantis poveikis

Tiek bakučiolis, tiek retinolis žymiai sumažino smulkių veido raukšlių plotą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad per 12 savaičių, nustatyti reikšmingi pokyčiai, lyginant su odos būkle tyrimo pradžioje. Tarp bakučiolio ir retinolio sumažinto smulkių veido raukšlių ploto didelio skirtumo nepastebėta.

Bakučiolio ir retinolio veido raukšles mažinantis poveikis

Rezultatai: odos pigmentacijos mažinimas

Pigmentacijos pokyčiai matuoti atliekant klinikinį įvertinimą, atsižvelgiant į pigmentacijos pažeistą paviršiaus plotą ir bendrą pigmento intensyvumą. Tyrimo metu per 12 savaičių bakučiolio grupės dalyvių hiperpigmentuotos odos situacija pagerėjo 59%, o retinolio – tik 44% (a pav.)

Bakučiolio ir retinolio poveikis. Odos pigmentacijos mažinimas

Rezultatai: neigiamas poveikis odai

Tyrimo metu, viso stebėjimo laikotarpiu retinolis sukėlė ženkliai stipresnį odos lupimąsi, nei bakučiolis.

Neigiamas retinolio ir bakučiolio poveikis odai. Odos pleiskanojimas, šerpetojimas

Taip pat, tyrimo metu retinolį naudojantys dalyviai pastebėjo juntamą odos niežėjimą, deginimą ir perštėjimą (a, b, c pav.), kurie beveik visiškai nebuvo pastebėti naudojant bakučiolį.

Neigiamas bakučiolio ir retinolio poveikis odai: niežėjimas, deginimas, perštėjimas. Bakučiolio ir retinolio palyginimas

Apibendrinant, tyrimas parodė, kad bakučiolis yra panašus į retinolį savo gebėjimu pagerinti fotosenėjimą ir yra geriau toleruojamas nei retinolis. Taigi, bakučiolis yra perspektyvi, labiau toleruotina retinolio alternatyva.

 

 

Šaltiniai:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947134/ 
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2020.1837813
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24471735/
  4. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/412795


Skaityti daugiau →
Manilla
DAUGIAU APIE MANILLA
ir jos įkūrėją gyd. Rūtą Merkytę
Registruokitės ir gaukite MANILLA naujienlaiškius apie geriausius mūsų pasiūlymus, nuolaidas, naujienas ir ne tik! Prenumeratos atsisakyti galėsite bet kuriuo metu.
Ką jums siūlome?

1. Nemokamas siuntimas LIETUVOJE nuo 20 EUR
2. Nemokamas siuntimas VISAME PASAULYJE nuo 100 EUR
3. NEMOKAMOS video konsultacijos
4. Odos tipo nustatymo testas
5. NEMOKAMI 3 mėginėliai perkant už 30 EUR