Hialurono rūgštis – kas tai?

Hialurono rūgštis – kas tai?

Kas yra hialurono rūgštis?

Hialurono rūgštis – tai lipni, slidi medžiaga, kurią natūraliai gamina žmogaus organizmas. Hialurono rūgšties randama visame organizme, ypač akyse, sąnariuose ir odoje. 

Kaip veikia hialurono rūgštis?

Hialuronas sugeria vandenį ir perskirsto jį organizmo audiniuose. Hialurono rūgštis gali išlaikyti iki 1000 kartų daugiau vandens nei yra jos molekulinė masė. Tai viena iš labiausiai drėgmę pritraukiančiomis savybėmis pasižyminti ir natūraliai gamtoje randama medžiaga, kuri nepakito per tūkstančius metų.

Hialurono rūgšties nauda 

Hialurono rūgštis atlieka svarbų vaidmenį amortizuojant ir sutepant organizmą, jos gausu akyse, sąnariuose ir širdies vožtuvuose. Galingas antioksidantas – hialurono rūgštis  bene geriausiai žinomas dėl savo gebėjimo sujungti vandenį su audiniais.

Hialurono rūgšties nauda akims

Hialurono rūgštį leidžiama naudoti kai kurių akių operacijų metu. Ji gali sumažinti uždegimą ir pagreitinti gijimą. Ji taip pat gali padėti žmonėms, turintiems sausas akis. Naudojama akių lašuose arba kontaktiniuose lęšiuose, ji gali palaikyti akių drėgmę ir pagerinti akių sveikatą.

Hialurono rūgšties nauda kaulams ir sąnariams

Hialurono rūgštis padeda sąnariams veikti kaip gerai suteptai mašinai. Ji apsaugo nuo skausmo ir sužalojimų, kuriuos sukelia vienas į kitą besitrinantys kaulai.

Galima hialurono rūgšties nauda esant rūgštiniam refliuksui

Rūgšties refliuksas – tai kai skrandžio rūgštis patenka į stemplę. Tyrimai rodo, kad hialurono rūgštis galėtų sumažinti skrandžio rūgšties sukeltą stemplės pažeidimą ir paskatinti greitesnį gijimo procesą.

Hialurono rūgštis odoje

Hialurono rūgštis yra daugelyje organizmo audinių ir gyvybinių skysčių, bet didžiausia jos dalis – apie 50 % – yra odoje. Pagal savo sandarą oda primena čiužinį: spyruoklių funkcijas atlieka kolageno ir elastino skaidulos, o visą tarp jų esančią erdvę užpildo vandeninis užpildas – gelis, kuris susideda iš mukopolisacharidų. Didžiausią jų dalį sudaro hialurono rūgštis.

Hialurono rūgštis yra biologiškai draugiška medžiaga žmogaus organizmui. Atlikus savo vaidmenį, ji natūraliai suyra ir iš organizmo visiškai pasišalina. Vidutiniškai apie 28 – 30-uosius gyvenimo metus žmogaus organizme hialurono rūgšties sintezė pradeda lėtėti. Palaipsniui blogėja ir jos kokybė: kaupiasi pažeistos kolageno skaidulos, mažėja koncentracija – molekulės suriša mažiau vandens. Neigiamą poveikį turi ir aplinkos veiksniai, tokie kaip saulė, toksinai, rūkymas ar alkoholio vartojimas.

Hialurono rūgšties nauda odai

1. Drėkinimas = hialurono rūgštis.

Hialurono rūgštis yra tarsi didelis vandens gėrimas odai. Ji prasiskverbia į odą ir suriša vandenį su odos ląstelėmis, prisotindama visus odos sluoksnius vertingos, jauninančios drėgmės.

2. Odos apsauginio barjero stiprinimas

Pagrindinė odos funkcija – apsaugoti kūną. Oda apsaugo vidaus organus, raumenis, kaulus ir kt. nuo išorinio pasaulio. Visgi, ji taip pat saugo ir nuo kenksmingų toksinų, kurie kasdien bombarduoja žmogaus organizmą.

Viršutinis odos sluoksnis (epidermis) patiria didžiausią išorinės žalos (toksinų) poveikį. Su amžiumi apsauginis odos barjeras (riebalų rūgštys, sulaikančios vandenį ir neleidžiančios į odą patekti dirgikliams) silpnėja. Žalą daro viskas: nuo UV spindulių, aplinkos taršos iki gyvenimo būdo (pvz., rūkymo, alkoholio vartojimo). Dėl šios žalos atsiranda daugiau smulkių linijų ir raukšlių, pigmentinių dėmių, sausėja oda.

Hialurono rūgštis sustiprina natūralų odos barjerą ir padeda sulaikyti drėgmę odoje. Ilgainiui tai gali padėti sulėtinti lipidų barjero nykimą ir padėti jį apsaugoti bei sustiprinti.

3. Odos stangrumo didinimas

Su amžiumi odoje esantis elastinas pradeda nykti ir oda praranda elastingumą arba tamprumą. Hialurono rūgštis nepakeis elastino, tačiau užpildydama odą drėgme, ji gali padėti padidinti odos stangrumą, taip suteikdama veido odai jaunatviškumo.

4. Didesnis odos atsparumas

Kai apsauginis odos barjeras dar labiau sustiprinamas ir apsaugomas hialurono rūgštimi, oda gali geriau apsisaugoti nuo aplinkos veiksnių ir teršalų, didinančių odos senėjimo požymius. Kai oda nekovoja su šiais toksinais, ji ilgiau išlieka mažiau raukšlėta, šviesesnė ir skaistesnė.

5.Mažiau pastebimos smulkios linijos ir raukšlės

Sulaikydama odos drėgmę ir sukurdama putlumo efektą hialurono rūgštis padeda sumažinti smulkių linijų ir raukšlių matomumą. Kai oda apsaugota ir sudrėkinta, gali intensyviau vykti odos atsinaujinimo procesas, nes oda nėra užsiėmusi kova dėl drėkinimo. Dėl to oda tampa lygesnė ir stangresnė.

Oda aplink akis yra viena iš pirmųjų sričių, kurioje išryškėja smulkios linijos ir raukšlės. Du kartus per dieną naudojamas paakių kremas gali padėti išlaikyti odą elastingą ir sudrėkintą bei sulėtinti naujų raukšlelių atsiradimo procesą.

6. Odos pigmentacijos mažinimas

hialurono rūgštis taip pat padeda mažinti pigmentines dėmeles bei jų išvengti. Visgi, hialurono rūgštis negali viso to padaryti vienai. Norint sumažinti tamsias dėmes, kartu su hialurono rūgštimi reikėtų naudoti produktus su vitaminu C.

Hialurono rūgštis kosmetikoje

Išskiriamos trys hialurono rūgšties rūšys:

Hidrolizuota hialurono rūgštis – tai hialurono rūgštis, kuri yra suskaidyta į pakankamai mažus elementus, jog galėtų prasiskverbti į odą. Ji drėkina, tačiau nėra labiausiai drėkinanti hialurono rūgštis, todėl ją geriausia naudoti žmonėms, kurių veido oda yra riebi arba mišri, nes šių tipų odą norima apsaugoti nuo per didelio drėkinimo.

SODIUM HYALURONATE – ši hialurono rūgštis patenka giliau į odą ir užtikrina dar geresnius rezultatus, nors poveikis nėra labai ilgalaikis. Natrio hialuronatas geriausiai tinka normalią odą turintiems žmonėms, kadangi tokiu atveju tikrai nereikia stipraus ir ilgalaikio drėkinamojo poveikio. Šis ingredientas dažniausiai naudojamas serumuose.

SODIUM ACETYLATED HYALURONATE – dar vadinama super hialurono rūgštimi – pasižymi natrio hialuronato privalumais, tačiau jos poveikis yra ilgalaikis. Ši hialurono rūgšties rūšis geriausiai tinka žmonėms, kuriems reikia daug drėgmės, pavyzdžiui, turintiems itin sausą veido odą, gyvenantiems sausame klimate arba ieškantiems produkto sausiems žiemos mėnesiams.

Hialurono rūgšties suderinamumas su kitais ingredientais

Dažnai naudinga hialurono rūgšties serumus ar kremus derinti su kitais odos priežiūros produktais, siekiant dar geresnio efekto.

Hialurono rūgštis puikiai dera su daugeliu ingredientų, tokių kaip:



Šaltiniai:

https://www.webmd.com/beauty/benefits-hyaluronic-acid

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24479-dry-eye

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-use-hyaluronic-acid

← Ankstesnis straipsnis