Kas yra niacinamidas?

Kas yra niacinamidas? MANILLA niacinamido serumas

Niacinamidas – kas tai?

Niacinamidas yra vitamino B3 rūšis, vienas iš aštuonių B grupės vitaminų, kurie palaiko daugelį sveikatos aspektų. Niacinamidas yra antioksidantas. Nepaisant pavadinimų panašumo, niacinamidas nėra tas pats, kas niacinas. Tai dvi skirtingos vitamino B3 rūšys.

Ką daro niacinamidas?

Daugelyje šaltinių teigiama, jog niacinamidas gali padėti sukurti odos baltymus ir sulaikyti drėgmę, siekiant išvengti aplinkos daromos žalos, tačiau šis elementas turi ir daugiau aprašomų privalumų.

Niacinamidas yra universalus odos priežiūros ingredientas. Įvairių šaltinių teigimu, niacinamidas padeda susidaryti keratinui – baltymui, kuris palaiko odos sveikatą. Taip pat įrodyta, kad dėl jo oda tampa stipresnė, lygesnė ir šviesesnė.

Be to, dažnai niacinamidas naudojamas spuogams gydyti bei gali padėti maitinti ir apsaugoti odą, ypač kai jis naudojamas kartu su kitais produktais, pavyzdžiui, retinoliu. Tai stipri maistinė medžiaga, kuri retai sukelia neigiamą poveikį.

Niacinamido nauda odai

1.Didina odos drėgmę

Niacinamidas gali sustiprinti keramidų (lipidų) barjero, kuris savo ruožtu padeda išlaikyti drėgmę, funkciją. Tai padeda sulaikyti drėgmę ir nepraleisti teršalų ar kitų galimų dirgiklių, todėl oda tampa labiau sudrėkinta ir mažiau jautri. Tai naudinga visų tipų odai, ypač turint brandžią odą.

2. Ramina paraudimus

Įrodyta, kad niacinamidas mažina uždegimus, todėl gali padėti numalšinti odos paraudimą, sukeltą tokių ligų kaip aknė ar rožinė. Jis taip pat gali nuraminti odos sudirgimus, kuriuos sukelia stiprūs šveitikliai, pavyzdžiui, retinolis ar glikolio rūgštis.

3. Reguliuoja riebalų kiekį.

Drėgmės sulaikymo privalumai naudingi ne tik tiems, kurie turi sausą odos tipą. Niacinamidas taip pat gali padėti reguliuoti riebalų kiekį, kurį gamina riebalinės liaukos, ir neleisti liaukoms persistengti.

4. Gali sumažinti porų atsiradimą

Padėdamas išlaikyti odą lygią, sudrėkintą ir švarią, niacinamidas gali patobulinti porų išvaizdą. 

5. Mažina spuogus

Niacinamidas gali būti naudingas sergant sunkia akne. Naudojant Niacinamidą, ilgainiui gali sumažėti pažeidimų ir pagerėti odos tekstūra.

6.Apsaugo nuo oksidacinio streso

Niacinamidas padeda kurti odos ląsteles ir kartu apsaugo jas nuo aplinkos poveikio, pavyzdžiui, saulės spindulių, taršos ir toksinų.

7. Padeda sumažinti odos pigmentaciją

Niacinamidas yra dermatologų patvirtinta priemonė, padedanti skaistinti odą. Kai kurie tyrimai rodo, jog odos priežiūros priemonės su 5 % niacinamido taip pat gali padėti pašviesinti tamsias dėmes. Nauda buvo pastebėta po 4 savaičių, bet ne ilgiau kaip po 2 mėnesių.

Vieno nedidelio tyrimo metu odos šviesinimui naudotas retinolio ir niacinamido derinys sumažino tamsias dėmes ir smulkias raukšleles. Šių ingredientų tandemas taip pat pagerino odos spindesį ir tekstūrą.

8. Gali mažinti raukšles ir smulkias linijas

Vitamino B3 antioksidacinės savybės gali padėti apsaugoti odą ir leisti jai lengviau atsigauti nuo pažeidimų, atsiradusių dėl tokių veiksnių kaip senėjimas, saulė ar stresas. Kai kurie tyrimai parodė, kad vietiškai vartojamas niacinamidas gali padėti sumažinti smulkias linijas ir raukšles, taip pat odos paburkimą.

Niacinamidas odos priežiūros rutinoje

Niacinamido serumą ar kremą su šiuo ingredientu galima naudoti 1-2 kartus per dieną po švelnaus valymo, atliekant įprastą odos priežiūros procedūrą. Siekiant, jog niacinamidas būtų kuo veiksmingesnis, svarbu jį naudoti po drėkinamojo kremo. Taip pat galima derinti niacinamido serumą su drėkinamuoju kremu ir tepti kartu ant veido, kaklo ir dekoltė odos.

Niacinamido naudojimas

Daugumos odos priežiūros priemonių sudėtyje yra 5 % niacinamido arba mažiau, tačiau jo kiekis gali skirtis. Turint jautrią odą, rekomenduojama pradėti pamažu nuo mažos niacinamido koncentracijos. 

Kilus klausimams, kaip naudoti niacinamidą, arba turint abejonių dėl galimo šalutinio poveikio rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju arba užsiregistruoti nemokamai video konsultacijai su profesionaliu MANILLA kosmetologu.

Niacinamido suderinamumas su kitais ingredientais

Dažnai naudinga niacinamidą derinti su kitais odos priežiūros produktais, siekiant dar geresnio efekto. Norint sumažinti odos senėjimo požymius, niacinamidas derinamas su vitaminu C, o siekiant išskirtinio drėkinamojo efekto, niacinamidas naudojamas kartu su keramidais.

Niacinamidas taip pat puikiai dera su:

 

Šaltiniai:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/ 
  2. https://www.komen.org/breast-cancer/survivorship/complementary-therapies/niacinamide/
  3. https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
  4. https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/
  5. https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →