Kosmetika nėštumo metu. Gydytojos patarimai besilaukiančioms

Kosmetika nėštumo metu. Gydytojos patarimai besilaukiančioms

Būsimoms mamos, įžengusioms į naują gyvenimo etapą, dažnai kyla klausimai susiję su kosmetika: kokią kosmetiką jos gali naudoti nėštumo metu? Ar natūrali kosmetika yra saugi naudoti laukiantis? Kokių kosmetikos ingredientų vertėtų vengti nėščiosioms? O gal nėštumo metu vertėtų kosmetikos priemonių atsisakyti visai? Šie klausimai yra itin aktualūs ir nesunkiai atsakomi.

Ką svarbu žinoti apie kosmetiką nėštumo metu?

Vienas svarbiausių aspektų yra tai, jog laukiantis ar žindant, organizmas tampa jautresnis, pakinta hormoninė ir nervų sistemos. Dėl šios priežasties net jei būsima ar jau esama mama iki tol nebuvo niekam alergiška, jai yra patartina vengti bet kokių potencialių alergenų ar iritantų. 

Visgi, nėštumo metu ar maitinant krūtimi, rekomenduojama pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju prieš pradedant naudoti bet kokį kosmetikos gaminį.

Kokios medžiagos gali dirginti odą nėštumo metu?

Didžiąją dalį (apie 80 proc.) visų odos alergijų sukelia trys ingredientų grupės:

  • kvapikliai (įskaitant ir natūralius eterinius aliejus);
  • dažikliai;
  • konservantai. 

Taigi, nėštumo metu norint apsisaugoti ir išvengti nemalonių odos reakcijų – egzemos, sudirginimo, alerginių odos reakcijų, dermatitų – geriausia rinktis kosmetiką be šių priedų.

Kokių kosmetikos ingredientų rekomenduojama vengti nėštumo metu?

Laukiantis vaikelio ar žindant vertėtų vengti kosmetikos, kurios sudėtyje yra: 

1. Vitamino A derivatų, retinoidų: RETINOIC ACID, RETINOL, RETINYL PALMITATE, TRETINOIN, IZOTRETINOIN, TAZORAC, ACCUTANE, ROACCUTANE, RETINALDEHYDE, ADAPALENE. 

Šios medžiagos gali sunkiai pažeisti dar negimusį kūdikį – gali sukelti sunkius negimusio kūdikio smegenų, veido, ausų, akių, širdies ir tam tikrų liaukų (užkrūčio ir prieskydinių liaukų) apsigimimus. Be to, jis padidina persileidimo tikimybę. Tai gali nutikti net jei nėštumo metu vit. A derivatai vartojami trumpai.

2. Tam tikrų rūgščių ir spuogų gydymui skirtų medžiagų bei didelių jų koncentracijų: SALICILO RŪGŠTIES (saugi mamai ir vaisiui koncentracija – iki 2 proc., didesnė koncentracija gali būti susijusi su kūdikio intrakranialine hemoragija), BENZOILO PEROKSIDAS. 

Nėštumo metu itin svarbu prieš perkant kosmetiką su šiais ingredientais patikrinti ingredientų koncentracijas ir įsitikinti, jog jos yra saugios. MANILLA SOLUTIO linijoje taip pat naudojama salicilo rūgštis, tačiau jos koncentracija yra saugi naudoti nėštumo metu.

 3. Laukiantis venkite eterinių aliejų

Visų pirma jokių eterinių aliejų negalima tepti tiesiogiai ant odos. Išimtis yra tik levandų ir arbatmedžio aliejai. Visgi, laukiantis kūdikio ypač svarbu vengti bet kokių didelės koncentracijos eterinių aliejų, o norint apsisaugoti nuo nepageidaujamų reakcijų, nėštumo metu rekomenduojama arba eterinius aliejus kuo labiau skiesti baziniais aliejais, arba išvis atsisakyti jų naudojimo.

4. Visų parabenų: METHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN.

5. HIDROKVINONO: HYDROQUINONE.

Tai medžiaga, kuri balina odą, o nėštumo metu neretai padidėja odos pigmentacija, atsiranda netolygūs odos patamsėjimai – melazma, dar vadiname „nėštumo kauke”. Hidrokvinonas gali patekti į kraujotaką ir pakenkti vaisiaus raidai.

6. Aliuminio druskų: ALUMINUM CHLORIDE.

Šis ingredientas yra plačiai naudojamas dezodorantuose ir antiperspirantuose. Yra įtarimų, kad ši medžiaga, patekusi į organizmą, sukelia hormoninius pokyčius, tad nėštumo metu vertėtų rinktis natūralius, aliuminio druskų neturinčius ingredientus.

7. Cheminių saulės filtrų: AVOBENZONE, OXYBENZONE, HOMOSALATE, OCTISALATE, OCTOCRYLENE

8. Venkite kosmetikos, kurios ingredientų sąraše rasite formaldehido donorų: FORMALDEHYDE, QUATERNIUM-15, DIMETHYL-DIMETHYL (DMDM), HYDANTOIN, IMIDAZOLIDINYL UREA, DIAZOLIDINYL UREA, SODIUM HYDROXYMETHYLGLYCINATE.

9. DIHYDROXYACETONE – tai plačiai paplitusi medžiaga, naudojama įdegį skatinančiose priemonėse, kuri turi neigiamą poveikį vaisiui nėštumo metu.

10. Phtalatų: BzBP, DBP, DEP, DMP, DIETHYL, DIBUTYL, OR BENZYLBUTYL PHTHALATE. Šie naftos produktai sukelia daugybę sveikatos sutrikimų – nuo odos suerzinimų, bėrimų, iki, sunkių organizmo intoksikavimo būklių.

11. AMONIAKO.

12. BOTULINO TOKSINO.

Ar MANILLA kosmetika tinka nėščiosioms?

Nėštumo ir žindymo metu visą MANILLA kosmetiką naudoti galima, aktyviųjų ingredientų koncentracijos yra saugios ir į kraujotaką nepatenka (todėl negali pasiekti vaisiaus ir sukelti žalos). SILENTIUM ir NUDITUM linijų produktai taip pat tinka vaikams nuo 3 metų.

Pačios švelniausios, hipoalerginės MANILLA linijos, tinkančios ir besilaukiančioms, yra:

  • NUDITUM linija, skirta visų tipų odai, atliekanti drėkinimo ir valymo funkcijas;
  • SILENTIUM linija, kuri skirta jautriai, dirgliai, sausėjančiai odai.

Svarbu: jeigu kyla dvejonių dėl kosmetikos pasirinkimo / naudojimo, visada rekomenduojama tartis su savo šeimos gydytoju. 

Gydytojos Rūtos Merkytės patarimai nėščiosioms Į ką atkreipti dėmesį, renkantis kosmetiką nėštumo metu.

  1. Rinkitės natūralią hipoalerginę kosmetiką, nes labiausiai tiketina, kad joje nebus sintetinių ir cheminių komponentų, kurie yra nerekomenduotini naudoti nėščioms ir maitinančioms moterims. 
  1. Pirkdamos kosmetikos produktą turėkite išsisaugojusios vengtinų ingredientų sąrašą savo telefone ir skaitant INCI sudėtį žiūrėkite, kad joje nebūtų išvardintų komponentų. Jeigu sudėtyje yra vitamino A ar jo derivatų, salicilo rūgšties – pasiklauskite aptarnaujančio konsultanto apie šių ingredientų koncentracijas.

Kas pasikeičia nėštumo metu ir žindymo laikotarpiu ir ką reikėtų žinoti?

Pasikeičia moteriškieji hormonai, tad oda gali pasidaryti visai kitokia, nei iki tol – atsirasti jautrumas, riebumas, sausumas, hiperpigmentacija ir kitos būklės:

  • Gali atsirasti odos ligos (egzema, atopinis dermatitas, seborėjinis dermatitas ir t.t.).
  • Nemiga, stresas, netinkama mityba, vandens stoka, vitaminų stoka – naujai „iškeptos” mamytės kasdienybė, tad neretai pradeda slinkti plaukai, jie tampa sausi, ploni, nebežvilga, trupa galai.

Po gimdymo slenka plaukai. Ką daryti?

Plaukų slinkimas po gimdymo yra pakankamai dažna problema. Pagrindiniai gydytojos patarimai:

Atsisakyti netinkamų plaukų priežiūros priemonių. Šampūnuose plaukus sausina ir odą dirgina SLS-sodium lauryl sulphate, SLES – sodium laureth sulphate, silikonai, alkoholis, fosfatai. Po gimdymo slenkant plaukams vietoj jų vertėtų rinktis natūralias priemones su gliukozidais, gliutamatais, tartratais, betainu ir kitais švelniais putokliais. Vengti silikonų (cyclomethicone, dimethicone, cyclopentasiloxane), alkoholio plaukų priežiūros priemonėse. 

Taip pat, labai kenkia ir dažnas plaukų dažymas (ypač balinimas su peroksido ir amoniako turinčiomis priemonėmis), nuolatinis džiovinimas karšta oro srove, karštų formavimo priemonių naudojimas. Be to, žindymo metu vertėtų vengti ir amoniako.

Namie 2 kartus per savaitę atlikite plaukų ir galvos odos aliejavimo procedūrą su turtingais riebiosomis rūgštimis aliejais – argano, jojoba (simondsijų), avokadų aliejai yra labiausiai vertinami, nes maitina ir stiprina plaukus, suteikia elastingumo, padeda plaukus apsaugoti nuo saulės. 

Kokie ingredientai padeda sumažinti plaukų slinkimą po gimdymo?

Brokolių sėklų aliejus yra laikomas „natūraliu silikonu“, nes suteikia plaukams ypatingo žvilgesio, blizgesio ir sveiką išvaizdą. Bergamotės, čiobrelio, pipirmėtės, levandos, rozmarino ir kitų eterinių aliejų mišinys stimuliuoja galvos odos kraujotaką, padeda detoksikuoti ir valyti galvos odą, skatina folikulų regeneraciją ir aktyvumą bei suteikia produktui nuostabų kvapą.

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →