Jautri arba sujautrėjusi oda

Jautri arba sujautrėjusi oda

Jautrios odos priežastys

Jautri oda nėra odos tipas – tai būklė, su kuria tam tikrose situacijose galime susidurti visi. Odos sujautrėjimą gali lemti įvairūs dirgikliai, kurie kiekvienam yra skirtingi, tad neįmanoma nustatyti vienos priežasties, dėl kurios oda taptų jautria. Visgi, jautri oda dažniau pasitaiko moterims nei vyrams, o šios būklės pasireiškimas įprastai mažėja su amžiumi.

Jautrią odą sukelia viršutinio odos sluoksnio nervų galūnių dirginimas. Mūsų oda turi natūraliai apsaugantį riebalinį išorinį sluoksnį – lipidų barjerą. Tai yra gynybos mechanizmas, padedantis sulaikyti vandenį, tuo pačiu atremiant viską, kas galėtų mums pakenkti. Kai šis barjeras yra silpnesnis ar plonesnis nei įprastai, tai reiškia, kad viršutinio epidermio sluoksnio (išorinės mūsų odos struktūros dalies) nervų galūnės gali būti lengviau pažeidžiamos ir dirginamos pašalinių medžiagų ar elementų.

Kadangi jautri oda yra reaktyvesnė nei įprasta oda, ją lengviau dirgina vėjas, saulė, karštis, šaltis ar temperatūros kaita. Dėl to galime pastebėti, jog kai kurių žmonių oda sujautrėja būtent žiemos laikotarpiu, kai lauke yra itin šalta ir pučia žvarbus vėjas arba vasarą – kai kaitina saulė ir yra aktyvūs ultravioletiniai spinduliai. Sužinoti, ar jūsų oda yra sujautrėjusi ir ar jai reikia specialios priežiūros šaltuoju sezonu, galima atlikus MANILLA sujautrėjusios odos testą.

Kitas galimas veiksnys – odos priežiūros produktai. Turintys jautrią odą paprastai stipriau reaguoja į muilus, ploviklius, dirbtinius dažus bei kvapus, o netinkamų produktų naudojimas gali sukelti niežėjimą, sausumą ar paraudimą. Štai kodėl odos priežiūros rutina turbūt geriausiai atskleidžia, ar oda yra jautri.

Taip pat jautrios odos priežastimi gali būti hormonai, miego trūkumas, stresas, aštrus maistas ir net oro tarša.

Kaip atpažinti jautrią arba sujautrėjusią odą?

Jautri arba sujautrėjusi oda gali pasireikšti įvairiomis formomis ir pranešti apie save vienu arba

keliais simptomais, tokiais kaip:

- Paraudimas;

- Dilgčiojimas;

- Deginimas;

- Niežėjimas;

- Patinimas;

- Sausumas;

- Šiurkštumas;

- Pleiskanojimas;

- Odos tempimas ar bendras diskomfortas po to, kai oda liečiasi su tam tikru ingredientu ar aplinkos veiksniu.

Bet kurio žmogaus oda gali reaguoti į tam tikrus dirgiklius, tačiau nuolatinis jautrumas gali reikšti, kad susiduriate su uždegimine odos liga, pvz., egzema (taip pat žinoma kaip atopinis dermatitas, dėl kurio gali pasireikšti sausa, niežtinti, deginanti oda), rožine (būdinga paraudusi oda, patinimas ir matomos kraujagyslės), žvyneline (psoriazė) (pleiskanotos, sausos odos vietos ir bėrimai) arba kontaktiniu dermatitu (bėrimai, kuriuos sukelia kontaktas su dirgikliais ar alergenais). Atkreipkite dėmesį, kad šios ligos įprastai yra sunkesnėje formoje, nei atsitiktinis odos jautrumas, tad dėl jų turėtumėte kreiptis į dermatologą.

Ar yra įvairių odos jautrumo tipų?

Kaip ir įvairaus riebumo, sausumo ir aknės sunkumo laipsniai, jautrios odos tipai taip pat yra skirtingi. Jautrią odą paprastai galima suskirstyti į keturis pagrindinius tipus:

Natūraliai jautri oda: tai yra genetinis paveldėjimas, kuris reiškia, kad jūsų oda gali turėti plonesnį apsauginį barjerą nei įprastai. Kartu su šiuo biologiniu paveldėjimu gali pasireikšti ir anksčiau minėtos uždegiminės odos ligos.

Aplinkai jautri oda: laikui bėgant oda gali išsiugdyti jautrumą aplinkos veiksniams, tokiems kaip saulės UV spinduliai, oro kokybė, cigarečių dūmai ar net temperatūros pokyčiai.

Reaktyvi oda: tokia oda itin stipriai reaguoja į įvairias medžiagas mūsų aplinkoje (sintetinius audinius, buitinius valiklius, dulkes) bei į vidinius veiksnius (stresą, hormonų pokyčius). Odos jautrumą taip pat gali sustiprinti karšti dušai, kietas vanduo ir chloras. Tačiau pagrindinis tokios odos jautrumo veiksnys yra netinkamų odos priežiūros priemonių naudojimas, nes tam tikri ingredientai gali sukelti itin nemalonių simptomų.

Plona oda: šio tipo oda iš prigimties yra šiek tiek plonesnė arba su laiku ji suplonėja, veikiama įvairių veiksnių (tokių kaip saulė), kas lemia susilpnėjusį apsauginį odos lipidų barjerą, tad oda tampa lengviau sudirginama.

Jautrios odos sprendimo būdai

Jei turite jautrią ar sujautrėjusią odą, galite išmokti kontroliuoti simptomus, atlikdami keletą nedidelių įprastos odos priežiūros įpročių pakeitimų.

1. Ko reikėtų vengti?

Visi jautrią odą provokuojantys šaltiniai turėtų būti apriboti, atsižvelgiant į pastebėtus jūsų odos dirgiklius:

- Šaltas oras ir vėjas;

- Ultravioletiniai spinduliai (saulė);

- Stresas;

- Aštrus maistas;

- Dirginantys kosmetikos produktai (agresyvūs prausikliai, šveitikliai, kiti odos priežiūros produktai, kuriuose yra dirbtinių kvapų ir dažiklių, kadangi jie yra vieni didžiausių dirgiklių kosmetikos priemonėse. Taip pat, priemonių sudėtyje neturėtų būti putojančių agentų (ypač sulfatų – SLS ir SLES), sausinančių alkoholių, odą erzinančių medžiagų, tokių kaip aršūs konservantai (phenoxyethanol ir kt.), taip pat alergenų, tokių kaip eteriniai aliejai, mentolis, geraniolis, limonenas ir kiti bei cheminių saulės filtrų).

2. Kuriuos ingredientus reikėtų rinktis?

Odos priežiūros produktuose ieškokite ingredientų, kurie palaiko ir maitina jūsų odos apsauginį barjerą.

Geriausi ingredientai:

- augaliniai ekstraktai – alavijas, ramunėlės, medetkos, levandos, avižos;

- polisacharidai – hialurono rūgštis, beta gliukanas;

- augaliniai cukrai – ksilitolis, gliukozidai;

- drėkikliai – glicerinas, sorbitolis, natrio piroglutamatas (sodium PCA);

- vitaminas B5 – pantenolis, sviestmedis, argano aliejus, avokadų aliejus, augaliniai vaškai, alantoinas, bisabololis, PHA (polihidroksi) rūgštys ir nedidelės pieno bei azelaino rūgšties koncentracijos.

Taip pat, reikėtų stengtis mitybą praturtinti antioksidantais, tokiais kaip A, C ir E vitaminai, natūraliais augaliniais aliejais ar riebia žuvimi, kadangi tai gali padėti atkurti sveiką odos būklę.

Kaip prižiūrėti jautrią odą?

Kai oda jau yra jautri paveikus įvairiems dirginantiems veiksniams, netinkamas tolimesnis elgesys su oda gali dar labiau sustiprinti simptomus bei pabloginti būklę. Todėl yra itin svarbu teisingai pritaikyti odos priežiūros rutiną bei kosmetikos priemones, kurios padės apsaugoti odą nuo jos dirgiklių ir išlaikyti ją sveiką bei gražią.

Veido valymas. Odos valymas – vienas svarbiausių žingsnių kasdienėje odos priežiūroje. Tačiau per dažnai ir per daug agresyviai prausiant jautrią veido odą karštame vandenyje, jos apsauginis lipidų sluoksnis gali būti pažeistas. Taip pat, kai kuriuose veido valikliuose yra stiprių ingredientų, kurie kenkia natūraliam odos apsauginiam barjerui, todėl oda tampa jautresnė dirginimui. Verčiau švelniai plaukite veidą NUDITUM gaivinančiomis ir raminančiomis prausimosi putomis, kurios itin švelniai ir efektyviai pašalins ant veido susikaupusius nešvarumus nedirgindamos odos. Taip pat švelniam veido valymui tinka SILENTIUM sviestinis veido valiklis, kuris saugo odą nuo neigiamo aplinkos poveikio bei nepalieka sausumo ar tempimo jausmo. Plaunant veidą naudokite vėsų arba drungną vandenį ir per daug šiurkščiai nešveiskite, taip apsaugosite odos apsauginį barjerą. Džiovinant – veidą lengvai tapšnokite švariu rankšluosčiu, o ne trinkite.

Odos paruošimas drėkinimui. Po veido valymo, odą drėkinkite SILENTIUM raminančiu veido toniku, kuris pagerins vėliau naudojamų kosmetikos priemonių pasisavinimą ir efektyvumą.

Drėkinimas. Drėkinimas yra neabejotinai svarbiausias veiksnys rūpinantis jautria oda. Kadangi dažnai sausumas yra susijęs su odos jautrumu, labai svarbu užtikrinti tinkamą odos drėkinimą. Rekomenduojama vieną arba du kartus per dieną švelniai tepti drėkinamąjį kremą arba serumą, tinkantį būtent jautrios odos savininkams. Tam puikiai tiks SILENTIUM maitinantis veido kremas, kuris padeda stiprinti apsauginį odos barjerą ir užtikrina, kad pasisavinta drėgmė neišgaruotų. Apsauginį odos barjerą padės stiprinti ir SILENTIUM raminamasis veido serumas, kuris suteiks pačių giliausių odos sluoksnių drėkinimą ir maitinimą tam, jog lengviau formuotųsi natūrali odos mechaninė apsauga dirgikliams. Taip pat, esant šaltam, žvarbiam bei vėjuotam orui, odą puikiai padės apsaugoti SILENTIUM apsauginis-maitinamasis šalčio kremas.

Kartą arba du kartus per savaitę rekomenduojama atlikti intensyvią drėkinamąją procedūrą – naudoti SILENTIUM raminamą veido kaukę su levandų ekstraktu, kuri nuramins, pamaitins ir atstatys odos drėgmę bei kartu ją švelniai nuvalys.

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →