Odos dehidratacija

Odos dehidratacija. Odos dehidratacijos priežastys. Dehidratuotos veido odos priežiūra

Kas yra odos dehidratacija?

Dažnai pastebėję, jog oda šerpetoja ar nusiprausus ją tempia, žmonės daro prielaidą, jog jų oda sausa, bet tai ne visada yra tiesa. To priežastis gali būti odos dehidratacija – tam tikra odos būklė, kai dėl aplinkos veiksnių bei netinkamos mitybos odai itin trūksta drėgmės.

Įprasta manyti, kad odos dehidratacija kamuoja tik sausos odos savininkes. Vis dėlto, tai mitas: dehidratuoti gali bet kurio tipo (riebi, sausa ir jautri, mišri, normali) oda

Kodėl svarbu išvengti odos dehidratacijos?

Vanduo mūsų odai yra gyvybiškai svarbus. Nesunku pastebėti, kad tarp odos ir vandens – daugybė sąsajų, o dehidratacija yra viena iš jų. Suaugusio žmogaus organizme yra apie 70% vandens, tačiau ne ką mažiau svarbus yra ir šio elemento kiekis odoje. 

Vandens odoje yra apie 65 – 70 %. Dermoje bei epidermyje yra susikaupę didžiausi jo kiekiai, o viršutiniame odos epidermio – raginiame – sluoksnyje, kuris yra svarbus tuo, kad atsinaujina kas kelias dienas – vandens yra tik apie 15 %. Tam, kad oda galėtų tinkamai atlikti savo funkcijas, būtina užtikrinti reikiamą drėgmės kiekį. 

Odos struktūra

Pasireiškus odos dehidratacijai, pažeidžiamas apsauginis odos barjeras, todėl atsiveria kelias įvairioms bakterijoms, galinčioms sukelti uždegimą, paskatinti porų kimšimąsi. Ilgesnį laiką nesprendžiama problema sutrikdo kolageno gamybą bei odos atsinaujinimą, tad prarandamas elastingumas, daugėja raukšlių.

Kokios yra odos dehidratacijos priežastys?

Pati svarbiausia odos dehidratacijos priežastis – per mažas išgeriamo vandens kiekis. Vis dėlto, odos dehidrataciją gali sukelti ir kiti veiksniai:

  • žalingi aplinkos veiksniai: vėjas, saulė, ryškūs ir staigūs temperatūros pokyčiai;
  • netinkamos kosmetikos naudojimas;
  • rūkymas arba buvimas prirūkytose patalpose;
  • dideli kavos, stiprios arbatos, alkoholio ar energetinių gėrimų kiekiai;
  • prasta mityba;
  • vitaminų stoka
  • vaistų vartojimas;
  • nekokybiškas miegas. 

Kaip atpažinti odos dehidrataciją?

Odos dehidratacija dažnai yra painiojama su sausos odos tipu, tad kaip ją atpažinti? Yra keletas požymių, išduodančių, jog oda yra dehidratuota:

  1. oda šerpetoja, pleiskanoja, yra išsausėjusi;
  2. oda tampa jautresnė ir rausta;
  3. nusiprausus jaučiamas diskomfortas, odos tempimo jausmas;
  4. atsiranda smulkios raukšlelės lyg odos įtrūkimai;
  5. išryškėja mimikos linijos bei varnų kojelės;
  6. ⁠pastebimi patamsėję ar pabrinkę paakiai;
  7. oda yra papilkėjusi ar praradusi spindesį;
  8. suprastėjusi bendra organizmo savijauta – jaučiamas galvos svaigimas, burnos džiūvimas, silpnumo jausmas (tai itin stiprios dehidratacijos požymiai).

Jei norite atlikti greitą testą ir išsiaiškinti ar jūsų oda yra dehidratuota, atsistokite priešais veidrodį. Pirštų galiukus uždėkite ant odos žemiau skruostikaulių, ją spustelėkite ir kilstelėkite į viršų maždaug 1 cm. Jei pastebite smulkias raukšleles – panašu, jog jūsų odai trūksta vandens, o jeigu raukšlelės itin ryškios – jūsų oda dehidratuota ir šiai skubiai reikia pagalbos.

Dehidratuotos odos priežiūra

Sužinojus, jog oda yra dehidratuota, kyla klausimas, ką daryti? Kaip prižiūrėti dehidratuotą odą?

Siekiant pagerinti savo dehidratuotos odos būklę svarbu:

  • vengti tiesioginių saulės spindulių, kurie džiovina odą ir paspartina jos senėjimą;
  • riboti alkoholio ir kavos vartojimą – šie gėrimai skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo;
  • aktyviai sportuojant gerti daug vandens, ypatingai vasarą, kai prakaituojama kur kas intensyviau;
  • riboti cukraus ir druskos vartojimą, o jei tai padaryti sunku – kompensuoti tai dideliu kiekiu vandens.

Kokia kosmetika tinka dehidratuotai odai?

Raktiniai žodžiai: odos drėkinimas.

Drėgmę praradusiai, dehidratuotai odai itin svarbi reguliari, intensyviu odos drėkinimu pasižyminti odos priežiūros rutina, tad renkantis kremą svarbu atkreipti dėmesį į jo paskirtį ir sudėtį. Dažniausiai drėkinantys serumai yra sukurti vandens pagrindu, o kremai yra lengvos konsistencijos, tad nekemša porų bei nekelia diskomforto riebios odos savininkams.

Odos dehidratacijai ir drėgmės praradimui mažinti puikiai tinka kremai ir serumai, kurių sudėtis papildyta natūraliais, drėgmę atstatančiais ingredientais: hialuronu, kolagenu, NDF, keramidu, skvalanu.

Taip pat, rūpinantis dehidratuota oda svarbu naudoti kosmetiką be sausinančių ingredientų, tokių kaip mažos molekulinės masės alkoholiai (etilo alkoholis, denatūruotas alkoholis), aršūs putokliai.

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →