Riebios, aknės kamuojamos odos priežiūra

Riebios, aknės kamuojamos odos priežiūra

Aknės tipai

Dažnas pagalvojęs apie aknę nenutuokia, jog ši odos būklė gali pasireikšti skirtingais požymiais ir turi net 5 tipus. Kiekvienas iš jų pasireiškia skirtingais simptomais, kurie yra gydomi skirtingais būdais.

1. Atviri komedonai – tai dažniausiai pasitaikantis aknės tipas, kuris pasižymi juoda mazgelio viršūne. Odos porose susikaupę nešvarumai, bakterijos, riebalai bei negyvos ląstelės esant kontaktui su oru patamsėja. Šie kitais žodžiais gali būti vadinami – juodaisiais inkštirais. 

2. Uždari komedonai – nuo atvirų komedonų šie skiriasi tuo, jog nešvarumai porose neturi kontakto su oru, todėl oksidacijos procesas nevyksta ir jie nepatamsėja. Uždarieji komedonai pasižymi balta viršūnėle.

3. Papulės – šio tipo aknė pranašauja apie sunkesnę jos formą bei pasižymi rausvais odos nelygumais, kurie neretai yra skausmingi. 

4. Pustulės – šių atsiradimas signalizuoja uždegiminę aknės formą, kuri pasižymi smulkiais, pūlingais bėrimais gelsvomis viršūnėmis. 

5. Mazgeliai – pati sunkiausia aknės forma, kuriai būdingi giluminiai, skausmingi dėl odos uždegimo susiformavę spuogai. Šie gali būti matomi odos paviršiuje arba tik juntami. 

Dažniausiai aknės bėrimai susiformuoja smakro, smilkinių, skruostų bei T zonos srityse, tačiau esant sunkesnei formai – bėrimai plinta ir į kaklo, pasmakrės, nugaros bei krūtinės sritis. 

Aknės priežastys

Štai keletas priežasčių, kurios galimai sukelia aknės bakterijų dauginimąsi ir iššaukia diskomfortą sukeliančius simptomus. 

Hormonai, kaip ir orai, yra sunkiai prognozuojami. Jų pusiausvyros sutrikimus gali lemti menstruacinis ciklas, ovuliacijos periodas, nėštumas, įvairios ligos, naudojami vaistai bei pasikeitęs gyvenimo būdas. Stresas, kuris yra glaudžiai susijęs su hormonų pusiausvyra, taip pat prisideda prie aknės plitimo. Jo hormonas kortizolis skatina odos riebalų gamybą, o to pasėkoje ir bakterijų dauginimąsi. 

Be patiriamo streso ar hormonų disbalanso aknės proveržius gali paskatinti ir netinkama mityba. Nors moksliškai šis santykis nėra pagrįstas, praktikoje dažnai pasiteisina ir žmonės, turinys netinkamus mitybos įpročius, dažniau yra kamuojami aknės. Greitas maistas, saldumynai (pavyzdžiui, šokoladas), pieno produktai skatina bėrimų atsiradimą. 

Aknės priežastys yra įvairios, tačiau netinkama odos priežiūra yra viena dažniausių. Pagrindinės odos priežiūros klaidos yra per dažnas odos prausimas priemonėmis, sudėtyje turinčiomis aršių putoklių, pagal odos tipą netinkamai parinkti produktai, kurie kemša poras (ingredientai yra komedogeniški). Taip pat, reguliarios veido odos priežiūros rutinos nebuvimas skatina spuogelių atsiradimą ir aknės bakterijų dauginimąsi. Nenaudojant stipriai drėkinančių priemonių, oda kompensuoja išskirdama dar didesnį riebalų kiekį, todėl riebios odos savininkams pastebėti dehidrataciją yra daug sunkiau. 

Kaip kovoti su akne?

Vaistai. Esant itin rimtai aknės formai, kuri atsirado dėl hormonų disbalanso, streso, vaistų naudojimo ar kitų vidinių organizmo priežasčių, rekomenduojame kreiptis į odos gydytojus, kurie patars, kaip su šia problema kovoti bei paskirs medikamentinį gydymą.

Priemonės su rūgštimis. Rūgštys yra aktyvios medžiagos, galinčios prasiskverbti pro sebumą ir veikti mūsų odos būklę. Yra dvi stambios rūgščių grupės AHA ir BHA. AHA, alfa hidroksirūgštys, padeda nuo odos paviršiaus pakelti ir pašalinti negyvų ląstelių sluoksnį ir pagerinti odos paviršių, paverčiant jį skaistesniu, lygesniu. AHA reaguoja su vandeniu, tuo tarpu BHA reaguoja su riebalais ir penetruoja į poras, padeda jas išvalyti, ištirpdyti užsikimšimus ir apsaugo nuo spuogelių atsiradimo. Svarbu rinktis subalansuotas priemones ir pasidomėti jų koncentracijomis. Per didelė AHA rūgščių koncentracija gali sukelti neigiamą rezultatą: palikti odą išsausėjusią, suplonėjusią bei atsiranda didelė pigmentacijos bei ankstyvo senėjimo rizika.

Odos priežiūros rutina. Nuosekli odos priežiūra ir tinkamai parinkta kosmetika nuo spuogų gali atnešti gerų rezultatų. 

1. Svarbiausia riebios odos priežiūros taisyklė – reguliarus odos ir makiažo valymas. Reguliarus odos valymas su kokybiškomis, odos nedirginančiomis priemonėmis yra būtinas – iš pradžių gerai nuvalykite makiažą specialiu valikliu arba miceliniu vandeniu, o po to nuplaukite prausikliu. Riebiai, problematiškai odai puikiai tinka rūgštiniai prausikliai, pavyzdžiui, aktyviai poras valantis SOLUTIO prausiklis , kurio sudėtyje esantis hamamelio ekstraktas, arbatmedžio aliejus bei salicilo rūgstis gali padėti kovoti su aknės simptomais. 

2. Odos tonizavimas ir drėkinimas – riebios odos savininkėms geriausia rinktis rūgštinius tonikus, pavyzdžiui, SOLUTIO sebumo išsiskyrimą reguliuojantį toniką ir giliuosius odos sluoksnius veikiančius drėkiklius, kremus nuo aknės. Tinkamai pridrėkinta oda geriau išlaiko stabilią medžiagų apykaitą, todėl būtina prisiminti, jog ne tik rūpinamės sebumo kontrole, tačiau nepamirštame odos pridrėkinti, o tam puikiai padės SOLUTIO linijos kremas nuo spuogų, kuris suteiks odai matiškumo bei tuo pačiu metu neleis drėgmei išgaruoti.

3. Naudokite aktyvius serumus, galinčius padėti su riebios odos problemomis: pilkumas, spuogeliai, išsiplėtusios poros. Serumas – tai ypač aktyvi ir koncentruota, į greitą rezultatą orientuota priemonė. MANILLA siūlo SOLUTIO blizgesio kontrolę suteikiantį ir sebumo išsiskyrimą reguliuojantį serumą, kuris padeda priešintis aknės bakterijų dauginimuisi bei sugeria odos riebalų perteklių.

4. Kartą per savaitę naudokite kaukę ir/ar šveitiklį, padedantį pašalinti negyvas odos ląsteles, išvalyti poras. Po šveitimo ar gilios odos valymo procedūros, daug lengviau prisotinti odą maistinių medžiagų ir sureguliuoti sebumo išsiskyrimą. Puikūs sprendimai aknės kamuojamai odai – SOLUTIO poras sutraukianti rūgštinė veido kaukė bei tos pačios linijos poras valanti alginatinė veido kaukė, kurios giliai valo ir sutraukia poras bei aktyvina ląstelių atsinaujinimą. 

Aknės gydymas

Aknės gydymas

 

← Ankstesnis straipsnis Naujesnis straipsnis →